Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

ABD’nin Gıda Krizi için Rusya’yı Suçlama Girişimleri Asılsız

Rusya ile Batı ve Ukrayna, gıda krizi konusunda suçu birbirine atarken gelen son açıklama tartışmaların uzayacağını gösterdi. İşte detaylar;
ABD’nin Gıda Krizi için Rusya’yı Suçlama Girişimleri Asılsız
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Rusya ile Ukrayna ve Batı arasındaki gıda krizi suçlamaları sürüyor. Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı askeri operasyonlarını sürdüren Rusya, gıda krizinin ülkeye uygulanan yaptırımlar yüzünden olduğunu iddia ederken Batı ile Ukrayna da suçlunun Rusya olduğunu söylüyor.

Konuyla ilgili gelen bir açıklama da Rus büyükelçinin yorumları oldu. Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov Cuma günü yaptığı açıklamada, son birkaç yıldır gelişen gıda krizinin ABD ve diğerleri tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla daha da kötüleştiğini belirtti.

“Washington ve uydularının Rusya’ya karşı gayri meşru yaptırımlar getirmesi nedeniyle kriz daha da şiddetlendi” diyen Antonov, şu şekilde devam ederek ABD’yi gerekçe gösterdi:

“ABD’li yetkililerin, ülkemize tarım ürünleri ticareti yapma fırsatı sağladığı iddia edilen kısıtlamalardan muafiyetlere atıfta bulunmalarına rağmen yerli ihracatçıların çoğu zaman sevkiyat yapma şansı olmuyor. Engellenen ödemeler, kredi ve sigorta reddi, yük gemileri rezervasyonu, tarım ekipmanı ve hatta tohum satın alma sorunlarıyla karşı karşıyalar. Ayrıca ABD, gübrelerimiz üzerindeki ithalat vergilerini artırmaya devam ediyor.”

Antonov, bu tür eylemleri en büyük ikiyüzlülük olarak nitelendirerek ABD’nin gıda krizi için Rusya’yı suçlama girişimlerini kesinlikle asılsız olduğunu savundu.

Ülkesinin ihracat yükümlülüklerine bağlı ve bu en ciddi sorunu Birleşmiş Milletler yolu dahil çözmek için müzakerelere hazır olduğunu dile getirdi. Diplomat ayrıca gıda pazarındaki zorlukların uzun süredir, en azından son iki yılda biriktiğini söyledi.

GCM Yatırım Banner

Bunların, Batılı ülkelerin başta finans ve dış ticaret politikaları olmak üzere makroekonomik politikalardaki ve enerji ile gıda politikalarındaki yanlış hesaplamalar ve sistemsel hatalarla ilişkilendirildiğini ekledi. Aynı zamanda, COVID-19’un tedarik zincirlerinde önemli aksamalara yol açtığını, nakliye maliyetleri neredeyse iki katına çıktığını bildirdi.

Tüm bunların gıda fiyatlarında keskin bir artışa yol açmasının olağan olduğunu kaydederek buğday fiyatlarının 2021’e göre dörtte bir oranında arttığını vurguladı.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, kısa süre önce gıda güvenliği konusunda yaptığı bir açıklamada benzer söylemlerle gündeme gelmişti.

“Küresel bir gıda krizi tehdidinin bu yıl ortaya çıkmadığını hatırlayalım” diyen Nebenzya, İncil oranlarında bir kıtlık ve mükemmel bir fırtına olasılığının, BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü tarafından 2020’de açıklandığını belirtmişti.

O dönemde 55 ülkede 155 milyon insanın gıda güvenliği konusunda tehdit altında kaldığını anımsatarak Batı ve Ukrayna’nın küresel gıda krizi için Rusya’yı suçlamaya çalıştığını fakat bunun tamamen bir aldatmaca olduğunu öne sürmüştü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.