Birleşik Krallık, Çin’e ait video uygulaması TikTok’un devlete ait kurumsal cihazlarda kullanılmasını yasaklamayı planladığını duyurdu. TikTok, Pekin merkezli ByteDance şirketine ait uygulamadaki kullanıcı verilerinin Batı’nın güvenlik çıkarlarını baltalayarak Çin hükümetinin eline geçebileceği korkusu nedeniyle giderek daha fazla inceleme altına alındı.
Kabine ofisi bakanı Oliver Dowden, İngiltere’nin siber güvenlik uzmanları tarafından yapılan bir incelemenin ardından, hassas hükümet verilerine belirli platformlar tarafından nasıl erişildiği ve kullanıldığı konusunda bir risk olabileceğinin açık olduğunu söyledi.
Uygulamanın Veri Toplaması Endişe Yaratıyor
Dowden, uygulamaların kişiler ve konum dahil olmak üzere kullanıcılar hakkında büyük miktarda veri topladığını belirterek, devlet cihazlarında hassas veriler olabileceğini söyledi.
Yetkili isim açıklamasının devamında, “Hassas devlet bilgilerinin güvenliği her şeyden önce gelmeli, bu yüzden bugün bu uygulamayı devlet cihazlarında yasaklıyoruz.” ifadelerini kullandı. Hareketin ihtiyati olduğunu kaydeden Dowden’a göre TikTok yasağı derhal yürürlüğe girecek.
Yasağın devlet çalışanları için kişisel cihazları kapsamayacağının bilgisini veren Dowden, “Bu, hükümet cihazlarıyla ilgili belirli bir riske dayalı orantılı bir hareket.” diye konuştu.
TikTok’un devlet cihazlarında kullanımına yönelik muafiyetler, iş amaçları için gerekli olduğu yerlerde uygulanıyor. Bakan ayrıca, hükümet cihazlarının yalnızca önceden onaylanmış bir listede bulunan üçüncü taraf uygulamalarına erişebileceğini söyledi.
İngiltere’nin hamlesi ABD ve Avrupa Birliği’ndeki benzer kuralları izliyor. Şubat ayı sonlarında Beyaz Saray, TikTok’un federal cihazlara yüklenmediğinden emin olmak için devlet kurumlarına 30 gün süre verdi. AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, çalışanların TikTok’u kurumsal ve kişisel cihazlarına yüklemesini de yasakladı .
Bugün ABD hükümeti tarafından hükümet kurumlarında TikTok uygulamasının kaldırılması için yeni bir uyarı verildi.