
ABD’de üretici fiyatları, enerji ürünleri fiyatlarındaki artışın etkisiyle Mayıs ayında yükselişini sürdürdü. Bu yüksek enflasyonun bir süre daha etkisini göstereceğini düşündürüyor.
Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, nihai talep için üretici fiyat endeksinin Nisan’dan bu yana yüzde 0,8 arttığı bildirildi. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 10,8 olarak gerçekleşti.
Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, ÜFE’nin yıllık bazda yüzde 0,8 artışla yüzde 10,9’a yükseleceğini tahmin ediyordu. Aylık artış, Dow Jones tahminleriyle uyumluydu ve Nisan ayındaki yüzde 0.4′lük hızın iki katına çıktı.
Gıda, enerji ve ticaret hariç, sözde çekirdek ÜFE, yüzde 0,6′lık tahminin biraz altında kalarak, yüzde 0,5 artış kaydetti. Yıllık bazda, çekirdek ölçü Nisan ayı kazancıyla eşleşerek yüzde 6,8 arttı.
ÜFE, Enflasyon ile Beraber Yükseliyor
Veriler toptan satış düzeyindeki fiyatların, Aralık 1981′den bu yana en yüksek seviyelerinde seyreden tüketici fiyatlarını beslemesi açısından önemli arz ediyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan verilere göre Mayıs ayında tüketici fiyatlarında geniş bir artış gerçekleşti.
Mayıs ayı enflasyonu son 40 yılın zirvesini yineledi ve yıllık bazda yüzde 8.6 olarak açıklandı. Bu durum enflasyonun kalıcı olacağına dair endişelerin artmasına neden oldu.
Geçtiğimiz hafta Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir ankette, tüketicilerin beş yıllık enflasyon beklentilerinin Haziran’da 14 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3.3’e yükseldiğini görüldü.
Gözler FED’e Çevrildi
Enflasyonun tüm önlemlere rağmen, FED’in yüzde 2 hedefini aşması ve tüketicileri baskı altına almasıyla birlikte, ekonomide gelecek yıl durgunluğa girme riskleri artıyor.
Fed yetkililerinin yarın yapılacak toplantıda, üçüncü kez faiz oranlarını artırması bekleniyor. Son enflasyon rakamları sonrası ekonomistler, FED’in Haziran toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımı yapabileceğini tartışıyor.
Enflasyon, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkisiyle daha da kötüleşiyor. Savaş nedeniyle petrol ve tahıl fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Diğer yandan Çin’in sıfır COVID-19 politikası, tedarik zincirlerini olumsuz etkileyerek fiyatların yükselmesine neden oluyor.