ABD’de haftalardır gündemi meşgul eden borç tavanı sorununun çözümü için bir adım atılırken, beraberinde gelecek dezavantajlar konuşulmaya başlandı. ABD’nin nakit sıkıntısı çekmesine ve temerrüde düşmesine engel olacak yasa tasarısı hafta başında Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi.
Ardından Senato’ya oylamaya sunulup onaylanmasının ardından piyasalar rahat bir nefes aldı. Ancak borç tavanı çıkmazının çözülebilmesi için ülkenin bir miktar kemer sıkacağı ve tasarrufa gideceği belirtiliyor.
Bütçe ve Politika Öncelikleri Merkezi’nin bir araştırmasına göre dünyanın en büyük ekonomisi tasarrufa giderse 750 bin kişi beslenme ve gıda yardımı alamayacak.
Gıda karnesi olarak da adlandırılan SNAP yardımları, düşük gelirli bireylere ve ailelere gıda alımları için aylık fon sağlayan bir uygulama. 50 ila 54 yaşları arasındaki yaklaşık 750.000 yetişkine gıda yardımı sağlayan bu sistemin, borç tavanı anlaşmasının ardından sekteye uğrayacağı düşünülüyor.
Mevzuat ayrıca, evsizler, gaziler veya koruyucu aile sisteminde olanlar da dahil olmak üzere iş raporlama gerekliliklerinden muaf tutulan yeni işçi kategorilerindeki kişileri de içeriyor.
Temsilciler Meclisi Sözcüsü Kevin McCarthy, borç tavanı anlaşmasında refah reformu için yeni çalışma gerekliliklerini bir kazanç olarak nitelendirdi.
Bütçe ve Politika Öncelikleri Merkezi’nde SNAP devlet stratejileri direktörü Ed Bolen ise borç tavanı mevzuatında yer alan değişiklikleri görmenin üzücü olduğunu dile getirdi.