Çin ve Tayvan arasındaki ekonomik ilişkiler yıllar içinde ilerleme kaydetse de siyasi ilişkileri sorunluydu.
Çin’in, Tayvan’ı toprağı olarak benimsemesi ve son günlerde askeri baskıyı artırması iki ülke arasındaki gerilimi yükseltti.
Yaşanan gelişmelerin üzerine ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen günlerde gerçekleştirdiği Tayvan ziyareti, Çin’in tepkisine yol açtı. Böylece ABD ve Çin arasındaki gerilimin fitili ateşlendi.
Durum Bir Kriz Değil Sadece Gerginlik
İki ülke arasındaki bu gelişmeler bir kriz olarak nitelendirilirken, Eurasia Group’un Başkanı Amerikalı Siyaset Bilimci Lan Bremmer’dan konuyla ilgili tam tersi yönde bir değerlendirme geldi.
ABD ve Çin arasında krizin olmadığını ve Pelosi’nin ziyaretinin yalnızca sembolik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Durumu bir kriz olarak değil, gerginlik olarak nitelendirdi. Ziyaretin iki ülke arasında sadece yüksek tansiyona neden olduğunu söyledi.
Bremmer, bu gerginliğin ise Ekim veya Kasım ayında geçekleşecek Çin Komünist Partisi Kongresine kadar devam edeceğini tahmin etti.
Amerikalı siyaset bilimcinin bu yorumlarından önce Pelosi’nin ziyareti sırasında şu gelişmeler yaşanmıştı:
Çin ziyaret öncesinde ABD’yi uyararak, Tayvan’ın karşı kıyılarında askeri tatbikatlar düzenlediğini ve ziyareti ertelemeleri gerektiğini belirtmişti.
Bu uyarılar karşısında Pelosi, ziyaretini gerçekleştirip, Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen ile birlik mesajı vermişti.
Sonrasında Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı duyuruda Nancy Pelosi ve yakın aile üyelerine yönelik yaptırımlar açıklamıştı.