Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, dünyanın önemli güçlerinden Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’in ekonomi büyüme verilerini değerlendirdi. Her iki ülkenin verilerinin beklentileri aştığına dikkat çekildi.
kolayca yatırım yapın
Açıklamada, güçlü tüketici harcamaları ve istihdam artışının ABD’nin ekonomik görünümünde toparlanma sağladığı ve bunun ekonomik büyümeyi desteklediği ifade edildi.
Küresel Tahvil Getirileri Artıyor
Küresel tahvil getirilerinin son aylarda önemli ölçüde artış gösterdiğinden de bahsedildi.
Tahvil getirilerindeki artışın, merkez bankalarından politika faiz oranlarının zirvelere yaklaştığı yönündeki sinyallere ve bugüne kadar uygulanan parasal sıkılaştırmanın artık kredi büyümesi üzerinde baskı oluşturduğuna dair açık kanıtlara rağmen gerçekleştiği vurgulandı.
ABD Ekonomik Büyüme Hızı Kurum Beklentilerini Aştı
Üçüncü çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 büyüme (yıllık bazda yüzde 4,9) sağlandığına dikkat çekilirken bu oranın kurumun Eylül ayı Küresel Ekonomik Görünüm tahminlerinden (yüzde 0,4) daha hızlı olduğu ifade edildi.
Hanehalkı harcanabilir gelirindeki düşüşe rağmen tüketici harcamalarının hızlandığı, hükümet harcamaları ve stok birikiminin de büyümeye önemli derecede katkı sağladığı bildirildi.
Çin de Benzer Performans Sergiledi
Çin’in ekonomik büyümesinin de Küresel Ekonomik Görünüm raporundaki beklentileri aştığına değinildi. Yüzde 4’lük tahmine kıyasla üçüncü çeyrekte yıllık bazda 4,9 ile beklentilerin aşıldığına dikkat çekildi.
Tüketici harcamalarındaki toparlanmanın, emlak faaliyetlerindeki keskin düşüşe rağmen üçüncü çeyrekte bir miktar ivme kazandığının altı çizildi.
Açıklamada, yavaşlayan endüstriyel üretim ve imalat satın alma yöneticileri endeksindeki yumuşaklık ile birlikte küresel imalat faaliyetlerindeki belirgin zayıflığı da değinildi.
Özellikle Avrupa’da imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin eşik değer olan 50’nin altında kaldığına dikkat çekildi.
Raporda ayrıca bankaların özel sektöre verdiği kredilerin de yavaşladığı belirtildi.