Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çinli üreticilerin tedarik zinciri çeşitlendirmesine ilişkin hazırladığı raporun sonuçlarını açıkladı. Üreticilerin yurt dışındaki üretim tesislerine yatırımlarının, ticaret engellerindeki artış ve jeopolitik riskler nedeniyle artmaya devam edeceği ifade edildi.
Raporda, Çinli yüksek teknoloji üreticilerinin büyük bölümünün 2018 yılından bu yana tedarik zincirlerini diğer ülkelere dağıttığı, bunun nedeninin ise ABD tarifelerinden kaçınmak ve artan jeopolitik gerilimler olduğu belirtildi.
Ülke üreticilerinin yurt dışındaki üretim tesislerine yatırımlarının ilerleyen dönemde artmaya devam etmesinin beklendiği kaydedildi.
ABD ile Çin Arasındaki Anlaşmazlıkların Sonuçları
Raporda, ABD ile Çin arasında ticaret ve teknoloji alanlarında yaşanan anlaşmazlıkların sonuçlarına da yer verildi.
Bu anlaşmazlıkların, ABD ile ticarette riski yüksek olan Çinli firmaların üretim üslerinin çeşitlendirilmesinin hızlanmasına yol açtığı aktarıldı.
Çinli üreticilerin pazar payını koruma hedefiyle yatırımları için yalnızca düşük maliyetli ülkeleri hedef almadığından da bahsedildi.
Güneydoğu Asya ülkelerinin geleneksel üretim ve elektrikli araç yatırımlarını çektiği belirtilirken ileri teknoloji üreticilerinin ise Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD’de fabrikalar kurduğu bilgisi verildi.
Gelişmiş pazarlardaki tesislerin üretim maliyetlerini yükseltmesine rağmen Çinli üreticilerin lojistik maliyetlerinin yanı sıra tarifelerden tasarruf edebileceğine dikkat çekildi.
Raporda, Çinli üreticiler arasında hızla genişleyen ve daha riskli faaliyet ortamlarına sahip yeni pazarlara yatırım yapanlar için risklerin çok daha yüksek olduğunun altı çizildi.
Çin menşeli elektrikli araç üreticilerinin ABD pazarına girerken önemli derecede mevzuat belirsizliğiyle karşı karşıya kaldığına da değinilirken bu durumun ek pazar payı elde etme yeteneklerini kısıtlayabileceğine vurgu yapıldı.