Küresel piyasalar 2022’yi savaş, sıkılaşma döngüsü, durgunluk ve enflasyonist baskılar ortasında sürdürüyor. Yılın 10. ayında sona yaklaşılırken dolardaki güç, emtialardaki volatilite, hisselerde ve kriptolardaki ayı piyasası sürüyor. Bu arada devlet tahvili getirileri de son yılların yükseklerinde geziniyor.
Dünyanın en büyük ekonomisinde gösterge 10 yıllık ABD tahvil getirisi de 2009 krizinden bu yana en yüksek seviyelerini kaydetti.
28 Eylül’de 2009 sonrası ilk kez yüzde 4 eşiğini aşarak zirve yineleyen gösterge Hazine tahvil faizi, 21 Ekim’de yüzde 4,325’e kadar çıktı.Buradan sonra bir miktar gerilese de yüzde 3,9 – 4 aralığında tutundu. FED’in takip ettiği enflasyon ölçütünün açıklandığı bugün de getiri yüzde 3,913 – 4,048 aralığında hareket ediyor.
Yıl başından bu yana yüzde 250 artan gösterge getirilerde ralli durmazken Bank of America, ABD Hazine tahvillerinin 1788’den bu yana en kötü yıllık getirileriyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Ancak yeni yılda büyük bir sıçrama olacak.
250 yıllık tarihe bakarak tahvillerin 2023’te pozitif getiriye yöneldiği sonucuna varan bankanın ekibine göre 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizi, yıl başından bugüne kadar yıllık yüzde 23 düştü. Fakat gelecek yıl piyasalar, yüksek enflasyon ve faiz oranlar şokundan durgunluk beklentilerine dönerken sıçrama tahmin etti.
Aynı zamanda ikinci bir yıllık kayıp için hazırlandı. Bank of America Stratejisti Michael Hartnett, yatırımcıların bu tür arka arkaya kayıpları en son 1958’den 1959’a kadar gördüklerini söyledi.
Hartnett, piyasaların bu yıl küresel olarak 243 oran artışı gördüğünü ve bunun işlem günü başına bire denk geldiğini belirtti.
Ancak İngiltere, Avustralya ve Kanada’nın merkez bankalarından gelen beklenti altı hareketler göz önüne alındığında, tahvil piyasasının artık dönmeye başladığını ekledi. Stratejist, ilerleyen dönemlerde piyasalar için bir resesyon şoku gördüklerini ve bunun kredi marjlarında yeni zirvelere, hisse senetleri için yeni düşüklere yol açacağını aktardı.