Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

AB, Gıda Kıtlığını Önlemek için Çalışmaları Hızlandırıyor

Ukrayna’daki savaş birçok ülkenin buğdaya erişim sağlamasını engellerken, Avrupa Birliği gıda krizini önlemek için çabaları hızlandırıyor.
AB, Gıda Kıtlığını Önlemek için Çalışmaları Hızlandırıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Avrupa’nın tahıl ambarı olarak adlandırılan Ukrayna’daki savaş, bir başka önemli sorun olan gıda krizini gündeme getirdi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya’nın buğday tarlalarını ve depoları bombalayarak, gıda kıtlığına sebep olduğunu söyledi.

Bir Avrupalı diplomatın aktardığı bilgiye göre AB, meydana gelen gıda kıtlığını önlemek için adım atıyor. Bu durumun AB için potansiyel bir tehdit oluşturduğu ifade edilirken, gıda diplomasisi ile üstesinden gelmeyi amaçladıkları ifade edildi.

AB’ye komşu olan ülkelerin Ukrayna ve Rusya’dan gelen buğday ve gübrelere büyük ölçüde bağımlı olduğuna dikkat çekildi. 24 Şubat’ta başlayan savaş nedeniyle, buğday arzında düşüş olmasının, fiyatları da yükselttiği vurgulandı.

Başka bir yetkili ise “Bölgeyi kaybetme riskini göze alamayız” ifadesini kullandı. 27 ülkeli AB’nin, kıtlığın etkisini azaltmak için uluslararası çabaları hızlandırmak istediği söylendi.

AB’nin en büyük tarım üreticisi Fransa’nın yoksul ülkeler için küresel bir gıda dağıtım mekanizmasını içerecek olan çiftlik adlı girişimi başlatmaya hazırlandığı belirtildi.

GCM Yatırım Banner

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Birleşmiş Milletler gıda ajansları ile görüşme yaptığı ve Haziran ayından önce plan üzerinde uluslararası anlaşma sağlamayı hedeflediğini söylediği aktarıldı. Macaristan’ın iklim hedeflerini değiştirerek AB’nin tarımsal üretimini artırması da önerildi.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Qu Dongyu, küresel gıda güvensizliği konusunda iş birliğinin zor olacağını dile getirdi. Dongyu, yorumunda “Rusya ve Ukrayna’dan gıda ithalatına bağımlı ülkeler, şoku atlatmak için alternatif tedarikçiler aramalı.” sözlerine yer verdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın