24 Şubat’tan bu yana süren Rusya-Ukrayna savaşı, eşi benzeri görülmemiş yaptırımlarla küresel görünümü büyük oranda gölgeledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, bu hafta savaş kaynaklı ekonomik risklerin yükseldiği konusunda uyarırken bölgede resesyon endişeleri arttı.
Dün açıklanan veriler Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun, Mart ayında yüzde 7,5’le tüm zamanların en rekorunu kırdığını gösterirken rakam ECB hedefinin 3 katını aştı.
Ancak Avrupalı yetkililer halen resesyon olasılığını gündeme getirmedi. Avrupa Komisyonu üyesi de bu durumu sürdürdü.
Yavaşlama Var Ancak Ufukta Resesyon Yok
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, bugün CNBC’ye verdiği demeçte Ukrayna krizinin, euroyu paylaşan 19 ülke için daha düşük bir büyüme dönemi başlatacağını söyledi.
Bloğun, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinden kısa süre önce yayımlanan 2022’de yüzde 4’lük büyüme projeksiyonunun aşağı yönde revize edilmesi gerektiğini söyledi.
Ancak karamsar değerlendirmenin etkisini azaltmak için Gentiloni, bir resesyon ihtimali olmadığını söyledi.
“İyi olan şey şu ki, bu krize beş hafta önce iyi bir temel üzerinde girdik ki bu yıl için yüzde 4 büyüme tahmin ediyorduk” diyerek oranın kesinlikle yavaşlayacağını aktardı.
“Ancak ekonomimizin 2021’de nasıl gittiğine dair önceki durum devam edecek ve bence 2022’de genel olarak negatif bölgeye girme riskiyle karşı karşıya değiliz” ifadeleriyle resesyon riskini eledi.
Gentiloni, ekonomik görünümün üç faktöre bağlı olduğunu söyledi. Bunları Rusya’nın Ukrayna’daki saldırısının süresi, yaptırım dinamiklerinin Rusya’nın enerji ihracatına yansıyıp yansımayacağı ve Ukrayna krizinin yatırımcı ve tüketici güvenini nasıl etkileyeceği olarak açıkladı.
“Bu yüzden vatandaşlarımıza, iş insanlarımıza evet, büyümemizde yavaşlayacağımızı ancak resesyona girmeyeceğimiz konusunda güvence vermemiz gerektiğini düşünüyorum” ifadeleriyle dikkat çekti.