Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2024 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Artacak?

TCMB’nin dün aldığı faiz kararı sonrası gelecek yıl asgari ücretin ne seviyede artacağına ilişkin hesaplamalar yapılmaya başlandı.
2024 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Artacak?
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün gerçekleştirilen toplantıda faiz kararı açıklandı. TCMB bu toplantı sonrası 500 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirdi ve politika faizini yüzde 35 seviyesine çıkardı.

Sıkılaştırma politikasının ortasında, Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, gelecek yıl asgari ücretin çıkarılacağı seviye için değerlendirmesini paylaştı.

Faiz artışlarının enflasyon artışına değil, enflasyonla mücadelede kullanılan enstrüman olduğuna dikkat çeken Kurtuluş, “Ekonomi yönetimi de son dönemlerde faiz artışını sıklıkla kullanıyor. Biz yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 70 seviyesinde tutuyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bu doğrultuda SSK, Bağ-kur, memur emeklileri ve memurlara yüzde 42-43 bandında bir enflasyon farkı çıkacağını, memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme zammı ilave edileceğini belirtti. Bu artışın 6-7 puanlık refah payı dokunuşu ile yüzde 50’ye tamamlanacağı görüşünü paylaştı.

Asgari Ücret Tahmini

Ahmet Kurtuluş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllardır süregelen yaklaşımına atıfta bulundu. Erdoğan’ın çalışan ve emeklileri hiçbir zaman enflasyona ezdirmemek üzere bir yaklaşımı olduğunu belirten Kurtuluş, “Asgari ücretin enflasyonun üzerinde artışla yeni yılda belirleneceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

GCM Yatırım Banner

Yılın ikinci altı ayı için yüzde 42-43 arası bir enflasyon olacağı varsayımından yola çıkan Kurtuluş, asgari ücrete 6-7 puanlık bir refah payı dokunuşu ile yüzde 50 artış yapılabileceğini söyledi.

Asgari ücretlilere 17 bin 100 TL civarında bir zam yapılabileceğini belirten Kurtuluş, “Bunun hem işveren hem de işçiler açısından piyasanın kabul gördüğü bir tutar olduğunu düşünüyorum. Bu tutar belirlendiğinde işçi, işveren tarafında herhangi bir hoşnutsuzluk söz konusu olmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Asgari Ücret, Temmuz ayı itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.