Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2024-2026 Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi Yayımlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi Resmi Gazete’de! İşte detaylar…
2024-2026 Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi Yayımlandı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Resmi Gazete’nin 32310 sayılı mükerrer ekinde 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgede, vatandaşların refah ve mutluluğunu daha üst seviyelere çıkarma amacı doğrultusunda makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah düzeyini yükseltmek üzere 2019 – 2023 döneminde 11. Kalkınma Planı’nın uygulandığı belirtildi.

Bu dönemde temel hedefin sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek üzere kamu harcamalarında tasarruf yapmak olduğu, bunun yanında enflasyonu düşünerek fiyat istikrarını korumak, yurt içi tasarrufları artırmak, cari işlemler açığını azaltmak, kamu mali dengelerini ve mali disiplini güçlendirmek olduğu belirtildi.

Bu amaçlar doğrultusunda makroekonomik ve finansal istikrarı korumanın temel öncelik olduğu aktarıldı.

Kamu yatırım harcamalarından azami düzeyde tasarruf edileceği, bunu yaparken kalkınma potansiyelini destekleyici nitelikteki iktisadi ve sosyal altyapı yatırımlarına öncelik verileceği belirtildi.

Kamu kesimi yatırımlarının bütüncül bir yaklaşımla özel kesim yatırımlarını tamamlayacak şekilde tasarımlanacağı ve bunların özel sektörün yenilikçi ve üretken yatırımlarını ve ticareti destekleyecek mahiyette belirleneceği söylendi.

GCM Yatırım Banner

Kamu yatırımlarına ayrılan kaynakların bir taraftan öncelikli sosyal ihtiyaçları giderip, üretken faaliyetleri destekleyecek nitelikteki altyapı alanlarına yönlendireceği açıklandı.

Yatırımların maliyet etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesine, mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına, yatırım harcamalarının en kısa zamanda ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine azami düzeyde özen göstereceği açıklandı.

Orta Vadeli Program’a Bağlı Kalınacak

Söz konusu program hazırlıklarında 2024 – 2026 dönemi Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan amaçlar, politikalar, öncelikler ve mali çerçevenin esas alınacağı belirtildi. İlaveten OVP ile uyumlu olmak üzere kamu idarelerinin stratejik planlarının da dikkate alınacağı kaydedildi.

Program hazırlıkları kapsamında, proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde devam eden projeler arasında en kısa sürede tamamlanacaklara öncelik verilecek.

Tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu olmadığı sürece yeni projeler alınmayacak. Mevcut kamu sabit sermaye stokundan azami kapasitede yararlanılması için gerekli bakım ve onarımlara önem verilecek.

Vatandaşların acil ihtiyaçlarına ve ekonomide katma değer artışına doğrudan hizmet etmeyen projeler teklif edilmeyecek.

Tüm kuruluşların bundan sonraki süreçte bahsedilen hususlar ile programı hazırlama rehberinde belirtilen öncelikleri ve esasları dikkate almaları, 15 Haziran 2023 tarihli yatırım talepleri duyurusuna istinaden gönderdikleri tekliflerde değişiklik varsa, en kısa zamanda Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na göndermeleri rica edildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.