Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2020 Yılı Havalimanı Otopark Ücret Tarifeleri Kapsamında Fiyatlara Zam Yapıldı!

Türkiye'deki havalimanlarının 2020 yılında uygulayacağı yeni ücret tarifeleri belli oldu. Buna göre İstanbul Havalimanı'nda otomobillerin açık ve kapalı otoparklar için ödediği saatlik ücretler arttı.
2020 Yılı Havalimanı Otopark Ücret Tarifeleri Kapsamında Fiyatlara Zam Yapıldı!
HABER GİRİŞ

2019 yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde yeni yıl itibarıyla uygulanacak ücretlerde değişikliğe gidiliyor. Bu kapsamda Türkiye’deki havalimanlarının 2020 yılında otoparklarında uygulayacağı yeni ücret tarifeleri de belli oldu.

Belirlenen tarifelerin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından ihale edilen Kamu Özel İş Birliği (KÖİ) Projeleri kapsamında havalimanı-terminal işletmecilerinin işlettiği tüm havalimanlarının otoparklarında geçerli olacağı öğrenildi.

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğini taşıyan İstanbul Havalimanı’nda otomobiller için 1 saatlik kapalı otopark ücreti 21 TL’den 23 TL’ye çıkarıldı. Tutar açık otoparkta ise 16 TL’den 18 TL’ye yükseltildi.

İstanbul Havalimanı Otopark Ücret Artışıİstanbul Havalimanı’nda günlük otopark ücretleri de zamlandı. Buna göre otomobiller için kapalı otopark ücreti günlük 69 TL ve açık otopark için ise günlük 49 TL olarak belirlendi. Yine otomobiller için İstanbul Havalimanı’nda 1 aylık abonman ücreti 488 TL’ye çıkarıldı.

2020 yılının Ocak ayı itibarıyla Ankara Esenboğa Havalimanı’nın ise 1  saatlik otopark ücreti otomobiller için 17 TL oldu. Aylık abonman için ise 383 TL’yi gözden çıkarmak gerektiği öğrenildi. Gazipaşa Alanya ve Zonguldak Çaycuma Havalimanlarında ise 1 saatlik otopark ücretinin 7 TL gibi ucuz bir rakam olması dikkat çekti.

Devlet kuruluşlarının bazıları, kordiplomatik araçların azami 1 saat süre için otopark ücreti ödemeyeceği belirtildi. Bunun yanında gaziler ve engelli vatandaşlar da gerekli belgeleri ibraz etmek şartıyla kullandığı ya da içinde bulunduğu araçlar (her defasında azami 15 güne kadar), şehit ailelerinin 1. dereceden yakını olanların özel araçlar (her defasında azami 15 güne kadar) ve DHMİ personelinin kullandığı özel araçlar havalimanında otopark ücreti vermekle yükümlü olmayacak.

GCM Yatırım Banner

Ücretlerin özellikle İstanbul Havalimanı’nda oldukça yüksek olması tercih edilme oranını azaltıyor ve otoparklar genellikle boş kalıyor. Otopark ücreti vermek istemeyen yolcu yakınları havalimanı girişlerinde yoğun araç trafiğiyle karşılaşıyor. Bu yoğunluğu azaltmak amacıyla direklere Elektronik Denetim Sistemi (EDS) kameraları koyuldu.

Bu uygulamayla birlikte karşılayacağı yolcusunun uçak iniş saatini emniyet şeridinde araçlarıyla bekleyen yolcu yakınlarına EDS ile ceza kesiliyor. Fakat tüm uyarılara ve uygulanan cezalara rağmen havalimanı giriş ve çıkışlarındaki araç kuyrukları azalmıyor.

2020 yılı havalimanı ücret tarifelerinde değişiklik yapılan bir diğer kısım ise porter olarak bilinen bagaj taşıma görevlileri oldu.

Porter Ücretleri ArttıYeni tarife kapsamında İstanbul Havalimanı’nda el bagajlarının adet başına 11 TL, valizlerin 17 TL ve kargo bagajının ise adetinin 34 TL’den taşınmasına karar verildi. DHMİ ve havalimanı-terminal işletmecileri arasında düzenlenen kira-uygulama-imtiyaz sözleşmeleri ile eklerinde, bagaj taşıma gelirleri kapsamında kalemi olmayan İstanbul, Antalya, İzmir, Dalaman ve Milas Bodrum Havalimanı Terminalleri’nde bagaj taşımadan kazanılan gelirin yarısının DHMİ’ye verilmesinde karar kılındı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.