Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

18 Milyon Ton Gıda Artığı Nasıl Değerlendirilecek?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikle ilgili gıda artıklarının nasıl değerlendirileceği belli oldu.
18 Milyon Ton Gıda Artığı Nasıl Değerlendirilecek?
HABER GİRİŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı, 9 Ağustos’ta Resmi Gazete’de israfın azaltılmasını amaçlayan bir yönetmelik yayımlamıştı.

Otel, restoran, yemekhane gibi yerlerde insan gıdası olarak üretilen, ancak ticari veya başka nedenlerden dolayı tüketime sunulmaktan vazgeçilen gıdaların, hayvanlar için kullanılması uygun görülmüştü.

Süreçle ilgili aşamaların nasıl işleyeceği, gıda artıklarının hangi hayvanlar için kullanılacağı merak konusuydu.

Tarım ve Orman Bakanlığı da bugün söz konusu soru işaretlerine yönelik açıklamada bulundu.

Yayımlanacak tebliğ ile yemek artıklarının toplanması, tasnifi, taşınması, işenmesi, paketlenmesi ile bunları yapacak olan işletmelere ilişkin şartların 6 ay içinde belirleneceğini duyurdu. Ayrıca yem güvenilirliğini sağlayabilmek adına belirli standartlar oluşturulacağını ve süreci yürütecek işletmelerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay alması gerekeceğini belirtti.

GCM Yatırım Banner

Açıklamada Türkiye’deki artık gıda miktarının yılda ortalama 18 milyon ton civarında olduğu bilgisine yer verildi.

Yeni Düzenleme ile Ne Değişecek?

Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelik, daha önce kürk hayvanları hariç diğer hayvanların, restoran ve yemekhane artıkları ile beslenmesini yasaklıyordu.

İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan Ürünler Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda ise pet hayvanları (ev ve süs) yemek artıkları ile beslenemiyordu.

Söz konusu yeni düzenleme ile kürk, ev, süs, laboratuvar hayvanları ile hayvanat bahçeleri ve sirklerde barındırılan hayvanların otel, restoran ve yemekhane gibi yerlerin yemek artıkları ile beslenmesi sağlanacak. Ancak bu yemeklerin hayvanlara verilebilmesi için yem haline getirilmesi gerekecek.

Gıda artıkları, sadece Bakanlık tarafından onaylı/kayıtlı gıda işletmelerinden tedarik edilebilecek.

Yem yapılması için ayrılan gıdalar, toplanma aşamasında sınıflandırılacak ve hayvan sağlığı için tehlike arz eden bozulmuş olan gıdalarla birlikte ambalaj atıkları, kürdan, metal gibi yabancı maddeler ayıklanacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre toplanan gıda artıkları, en uygun şartlarda taşınacak. İşletmelere geldiğinde ise hijyenik şartlarda ve en uygun teknoloji ile işlenecek.

İşletmelerin tüm aşamaları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenecek.

Her Yıl Ortalama 18 Milyon Ton Gıda Çöpe Atılıyor

TÜİK’in her yıl yayınladığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamındaki Ulusal Envanter Raporu’na göre 2020’ye ait veriler Nisan 2022 belgesinde açıklandı.

2022’nin Nisan ayında yayınlanan raporda, 2020’de belediye katı atık miktarı 34,75 milyon ton olarak yer aldı. Bu atığın yüzde 52,09’unun gıda artığı olduğu göz önünde bulunduruldu ve çöplerdeki atık gıda miktarı 18,01 milyon tol olarak duyuruldu.

Raporda, çöplere atılan gıdayı taşımak için 603 bin çöp kamyonu gerektiği tespiti de yer aldı. Bu bilgi, israfı önlemek amacıyla yapılan düzenlemenin başarılı olması halinde, belediyelerin de ekonomik olarak tasarruf etme ihtimaline işaret ediyor.

“Alın ve Akıl Teriyle Üretilen Gıdamıza Sahip Çıkalım”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Gıdanı Koru” kampanyası ile farkındalığı artırmayı amaçladıklarını belirtti. Pandemi döneminde daha ciddileşen gıda ve iklim krizi konusunda, vatandaşların da bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Konuyla ilgili düşüncelerini “Üretmek emek, şefkat, sabır, özen, güven ve sevgi ister. Alın ve akıl teriyle üretilen gıdamıza sahip çıkalım.” şeklinde belirtti.

Bakan, Türkiye’de gıda israfının çok ciddi miktarda olduğunu aktardı. Gıda kaybını ve israfı azaltmak amacıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile iş birliği çerçevesinde hazırlanan Türkiye Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı hatırlattı.

Kendisinin “Fındık” isimli bir köpeği sahiplendiğini belirtti. Yapılan düzenlemelerle, yemek artıklarının gıda amaçlı olmayan hayvanlar için yeme dönüştürülmesinin önünün açıldığını paylaştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın