ZF, 2018 yılında dünyanın ilk araç dış hava yastığı teknolojisini bizlerle tanıştırmıştı. Gösterildiği yıllarda sadece resimlerle amaç anlatılmış, herhangi bir video ile sistemin asıl vurgusu yapılmamıştı.
Bir test prototip aracına yerleştirilen dış airbag, marşpiyelin alt kısımdan çıkacak şekilde konumlandırılmış. Amaç, gerçek kaza ve senaryolarında yanal çarpmaların her zaman için yolcular ve sürücüler için tehlike arz ediyor olmasından.
Bu tip yandan çarpışmalar için öne koyulan airbag sisteminin aynısı koltuk ve cam üzeri noktalarına da koyuluyor. İşe yarıyor mu? Evet büyük ölçüde, özellikle kafaya alınacak darbeleri önlüyor. ZF’nin istediği ise henüz gerçekleşmeyen kaza öncesinde ilk duvarı oluşturmak.
Almanya’da yılda 700 ölüme yol açtığı söylenen yan çarpışmaların ZF’yi böyle bir güvenlik geliştirmesine itmiş olabilir. Alman şirketin yaralanma vakalarında sağlayacağı fayda oranlarını ciddi rakamlarla belirtiliyor. Dış hava yastığı sayesinde yaralanmalarda %40‘lık bir azaltma başarısının yakalanacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Geliştirilen prototip hava yastığı standart bir hava yastığından 5 kat daha büyük. Buna göre ZF alt kısımda patlayan mekanizma hacmini 280 ile 400 litre arasında olacağını söyledi. Çarpışma öncesi milisaniyelik hesaplama yapılıyor ve bir çarpma ihtimalinin olup olmadığını denetleyen algoritmalar geliştirilmiş.
Araç kararlarını kamera, radar, lidar dalga sistemlerinin oluşturduğu verilere göre veriyor. Hesaplamalar kusursuz yapıldıysa ve tehlike oluşacak durum tespit edildiğinde ZF hava yastığı A ve C sütunlar arasında patlatma işlemini gerçekleştiriyor.