Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yurt Dışı Üretici Enflasyonu Nisan’da Yıllık 40,1 Arttı

Türkiye’nin önemli verileri arasında yer alan, ihracat yapan üreticinin Nisan’daki maliyet değişimlerinin bildirildiği yurt dışı üretici enflasyonu raporu yayımlandı.
Yurt Dışı Üretici Enflasyonu Nisan’da Yıllık 40,1 Arttı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayının yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) istatistiklerini yayımladı. İstatistiklere göre YD-ÜFE Nisan 2023 döneminde, Mart ayına kıyasla yüzde 2,43, 2022 yılının aynı ayına kıyasla ise yüzde 40,1 arttı.

TÜİK’in Nisan ayı raporuna göre YD-ÜFE bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla yüzde 8,74, on iki aylık ortalamaya göreyse yüzde 73,63 oranında yükseldi.

Geçen ay açıklanan Mart ayı istatistiklerine göre yurt dışı üretici enflasyonu bir önceki aya kıyasla yüzde 1,65, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 40,35 artış kaydetti.

YD-ÜFE Nisan Ayı Yıllık Değişim Oranları
KAYNAK: TÜİK

Yayımlanan raporda sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri incelendiğinde madencilik ve taş ocakçılığı yüzde 34,14, imalat ise yüzde 40,21 oranında arttı.

Ana sanayi gruplarının Nisan’daki yıllık değişimlerine göre ara malı yüzde 38,34, dayanıklı tüketim malı yüzde 44,23, dayanıksız tüketim malı yüzde 40,77, enerji yüzde 14,70 ve sermaye malı ise yüzde 44,9 oranında yükseldi.

Yurt İçi Üretici Enflasyonunun Sektörel Bazda Aylık Değişimi

Sanayinin iki sektörünün aylık bazdaki değişimleri incelendiğinde madencilik ve taş ocakçılığının yüzde 2,20, imalatın ise yüzde 2,43 oranında yükseldiği görüldü.

Nisan’daki aylık değişimlerin ana sanayi gruplarına göre değişimlerine bakıldığında ara malı yüzde 2,04, dayanıklı tüketim malı yüzde 2,15, dayanıksız tüketim malı yüzde 2,48, enerji yüzde 0,11 ve sermaye malı yüzde 3,84 arttı.

YD-ÜFE’nin yıllık değişimlerine göre 9 alt sektörde daha düşük, 16 alt sektörde ise daha yüksek değişim kaydedildi. Kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 14,7’lik artış ile en düşük yükselişin kaydedildiği alt sektör oldu.

Sektörler incelendiğinde YD-ÜFE’nin aylık değişimlerine göre 13 alt sektörde daha düşük, 12 alt sektör daha yüksek değişim bildirildi. Basım ve kayıt hizmetleri yüzde 0,74, içecekler ise yüzde 0,72 oranında azaldı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.