Dolar kuru Çarşamba günü bir kez daha zirveyi yeniledi. Dün 7,48 civarından kapanan kur, bu sabah 7,4927 TL’ye kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti. Uzmanlar küresel piyasalarda ABD dolarına talep arttıkça kurda yükseliş olduğunu fakat yine de Türk lirasının diğer gelişen ülke paralarına kıyasla dirençli kaldığını belirtiyor.
Tüm dünyada yeniden artmaya başlayan koronavirüs vakaları ile ABD ve Çin arasında yaşanan gerilim küresel piyasalarda risk iştahını azaltıyor. 28 milyona yaklaşan koronavirüs vakaları finans piyasalarında altın, hisse senedi ve petrol üzerinde satış baskısı yarattı.
Bu tablodan destek bulan dolar gücüne güç katarken önemli para birimleri karşısında da yükselmeye devam ediyor.
Şu sıralar Meksika pezosu %0,38 düşüşle ABD doları karşısında en fazla değer kaybeden gelişmekte olan ülke parası konumunda. Dolar/TL paritesi ise 7,4885’ten işlem görüyor.
Analistler kısa vadede 7,4250’nin destek seviyesi olarak takip edildiğini belirtiyor. 7,50 üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 7,58 – 7,60 seviyelerinin gündeme geleceği belirtiliyor. Bu seviye altındaki kapanışlarda ise 7,40 – 7,38 – 7,36 – 7,33 noktalarına doğru geri çekilmelerin olacağı aktarılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomiye dair olumlu açıklamalarda bulunsa da TL varlıklarını etkileyen riskler hala mevcut.A Q&A with Turkey’s finance minister: the economy, lira and energy https://t.co/iROvACytD4
— Bloomberg (@business) September 9, 2020
Türkiye’nin yatırımlarda çığır açtığını ifade eden Albayrak, 2021 yılında yeniden ekonomide %5 büyüme sağlanacağını söyledi. Yakın zamanda “V” şeklinde toparlanma beklediğini, koronavirüs salgınından kaynaklı şokları telafi edecek güce sahip olduğumuzu belirtti.
Türkiye’nin dinamik ve girişimci iş insanları açısından benzer ülkelerden pozitif ayrıştığını sözlerine ekledi. Merkez Bankası’nın likidite hamlesinin enflasyonu düşürmede etkili olacağını ifade eden Albayrak, önümüzdeki dönemde etkilerinin görüleceğini söyledi. Öte yandan piyasa yüksek enflasyon ortamında TL getirisinin yeterliliğini sorgulamaya devam ediyor.
Her ne kadar yatırımların arttığı söylense de Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcılar aralıksız bir şekilde çıkış yapmaya devam ediyor. Tüm bu etkenler Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk priminin yükselmesine ve liranın kırılganlığının artmasına yol açıyor.
CDS risk primi bu sabah 505 puan civarında seyretmekte. Investing yazarlarından Tonguç Erbaş, Wall Street’te sert gerileyen teknoloji hisse senetlerine dikkat çekerken, borsada bozulan tablonun doların daha da güçlenmesini sağladığını yorumladı.