Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremzedelere yönelik çalışmalar ve üniversite hastanelerindeki sağlık hizmetleri gibi konulara dair yeni bilgiler verdi. Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin sonrasında tüm rektörlerin katılımıyla oluşturulan deprem koordinasyon iletişim ağı aracılığıyla gerçekleştirilen faaliyetlere değinildi.
Deprem koordinasyon iletişim ağı ile Türkiye’deki 208 üniversitenin tamamının depremzedelere yardım amacıyla seferber olduğu belirtildi.
YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, rektörlükler, oluşturulan deprem koordinasyon iletişim ağı sayesinde deprem bölgesindeki öğrenci ve personel durumunu, depremzedelere yönelik yardım kampanyalarını, sağlık hizmetleri bilgilerini anlık olarak paylaşabiliyor.
Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan malzemeler ve personel yönlendirmelerine ilişkin bilgiler de anlık paylaşımla yardımların yerlerine ulaşmasına katkıda bulunuyor.
Her İlde En Az Bir Üniversite Olması Örgütlenmeyi Hızlandırdı
Açıklamada, her ilde en az bir üniversite olmasının, koordinasyonun ve hızlı örgütlenmenin sağlanmasında, yardımların ivedilikle yerine ulaştırılmasında önemli rol oynadığı belirtildi. Ayrıca her bir üniversite yerleşkesinin, depremzedelerin güvenle sığındıkları evleri haline geldiği belirtildi.
Bölgedeki ve çevre illerdeki toplam 44 üniversitenin güvenli mekanlarında, depremzedelere barınma, yemek ve sağlık hizmetinin düzenli bir şekilde sunulduğu ifade edildi.
“Yüzlerce Hayat Kurtarıldı”
Üniversitelerin, iş makineleri ve ekipman desteğiyle arama kurtarma çalışmalarına katıldığının belirtildiği açıklamada, ilgili öğrenci kulüpleri ve alanında uzman öğretim elemanlarından oluşan ekipler tarafından göçük altından yüzlerce hayat kurtarıldığına dikkat çekildi.
Depremin ardından bölgeye giden tıp fakültelerinin sağlık personelinin, hem hastanelerde hem de sahada depremzedelere hizmet verdiği; bölgeden sevk edilen durumu ağır yaralıların ameliyatlarının ve gerekli tedavilerinin, koordinasyon sağlanarak diğer illerdeki üniversite hastanelerinde yapıldığı vurgulandı.
Yaralı depremzedelere bölge dışındaki üniversite hastanelerinden getirilen mobil ultrason cihazlarıyla da hizmet sunulduğu, çekilen filmlerin, çevrim içi sistemle merkezdeki hastanelere gönderilerek anında değerlendirilip hızla müdahale edilmesinin sağlandığı ifade edildi.
Yemekhanelerde 50 Bin Öğünlük Yemek Servisi Kapasitesi
Hekim, psikolog, hemşire, acil tıp teknikeri gibi sağlık personelinin yanı sıra üniversitelerin gastronomi bölümlerinden öğrencilerin ekmek ve yemek hazırlanmasına destek sağladığı belirtildi.
Açıklamanın devamında, bölgedeki her bir üniversitenin yemekhanesinde 50 bin öğünlük yemek servisi kapasitesine ulaşıldığı bilgisi de verildi.