Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yılmaz’dan Enflasyon Açıklaması: Bir Süre Daha Yüksek Seyredecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir İşi Dünyası Buluşması'nda ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Detaylar geliyor...
Yılmaz’dan Enflasyon Açıklaması: Bir Süre Daha Yüksek Seyredecek
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir İş Dünyası Buluşması’nda konuştu. Yılmaz’ın gündeminde enflasyon ve büyüme vardı. Dünyadaki ülkelerin de enflasyonla mücadele ettiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye’deki enflasyon oranlarının daha yüksek olduğunu söyledi.

Halkın en temel gündeminin enflasyon olduğuna vurgu yapan Yılmaz, gerekli adımları attıklarını ve gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti. Yılmaz sözlerini, “Bu yıl gerek kurdaki hareketlilik gerek bütçe açığını azaltmaya yönelik tedbirler ve ücret artışları geçici bir şekilde enflasyonda artışa neden oldu” ifadeleri ile sürdürdü.

Enflasyonun belli bir süre daha yüksek seyredeceğini söyleyen Yılmaz, “Özellikle 2024’ün ortalarından itibaren başlayan süreçle birlikte enflasyonda düşüş göreceğiz. 2026 gibi de tek haneli rakamlara ulaşacağımızı düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Bunun öngörülebilirliği artırma, sosyal dengeleri sağlama açısından birçok fayda sağlayacağını, Türkiye’nin yeniden tek haneli enflasyon rakamlarına döneceğini sözlerine ekledi. Enflasyon tek hane hedefine ulaşırken resesyona da girilmemesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, “Üretimi, istihdamı da düşünmek zorundasınız” diye konuştu.

‘Türkiye, Dünya Ortalamasının Üzerinde Büyüdü’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Yılmaz, küresel ve bölgesel düzeydeki çalkantıya rağmen Türkiye’nin 2002 yılından itibaren kişi başını gelirini dolar cinsinden 3 kat artırdığını söyledi. Bugün itibarıyla 1 trilyon doların aşıldığını, yıl sonunda 1,1 trilyon dolara yakın milli geliri kapatmayı hedeflediklerini söyledi.

GCM Yatırım Banner

Yılmaz, dünya 3,6 büyürken Türkiye’nin yıllık 5,5 büyüme kaydettiğine dikkat çekerek, “2 puan dünya ortalamanın üstünde büyüme performansımız var. 1 puan bile çok çok kıymetlidir, uzun vadede diğer ekonomilere göre fark oluşturur. 20 yılda bu performansımız çok önemli.” sözlerine yer verdi.

Küresel tedarik zinciri sorunu ve enerji ve gıdadaki şokların tüm dünyayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Yılmaz, dünya ekonomisinin 3 veya altında büyümesinin beklendiğini belirtti.

2020-2022 döneminde dünya ekonomisinin ortalama yüzde 2 büyüdüğünü aktaran Yılmaz, “Türkiye ekonomisi aynı süreçte yıllık yüzde büyüme kaydettik. Dünyanın hali hiç iyi değil. Türkiye ekonomisi büyümesini devam ettiriyor. 13 yıldır kesintisiz büyüyoruz. Pandemide dahi yüzde 1,8 büyüme kaydetti.” ifadelerini kullandı.

Deprem felaketi yaşandığını ve çok ciddi etkileri olduğunu aktaran Yılmaz, “104 milyar dolarlık maliyetten bahsediyoruz. 14 milyon insanımızı doğrudan etkileyen felakete rağmen ekonomimiz yüzde 3,9 büyüme performansı gösterdi. Uluslararası kuruluşlar da Türkiye’nin büyümesini yukarı yönlü güncelliyorlar.” diye konuştu. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın