Mastercard Hediye Raporu, yayınlanmasıyla birlikte içinde Türkiye’nin de bulunduğu 18 ülkenin hediye alışverişlerindeki tercihlerini ortaya koydu. Söz konusu raporun verilerine göre Türkiye’de bulunup alışverişlerinde Mastercard’ı tercih eden her 6 bireyden 1’i sevdiklerine yılbaşı hediyesi almaya 3 ay önceden başlıyorken, 10 kişiden 4’ü ise son anda hediye almayı tercih ediyor.
Yine aynı raporun sonuçlarına göre, Türkler seçimde en fazla zorluğu eşine hediye alırken yaşıyor. Türk tüketicilerin en fazla tercih ettiği hediye grupları arasında seyahat ve konser bileti gibi deneyim kazandıran hediyeler yer alıyor.
Türkler; sevdiklerini hediyelerle mutlu etme konusunda Rusya, İtalya, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelere göre çok daha bonkör davranarak hediyelere daha fazla bütçe ayırıyor.Araştırmanın sonuçlarından, Türklerin hediye alımında katlandığı maliyetleri tek bir aya sıkıştırmayıp ödemelerini dönemlere yaymak açısından sevdiklerine yılbaşı hediyesi almaya Eylül ayından itibaren başladığı öğrenildi. Böylelikle bütçelerini dengelemek isteyen Türkler, bunun yanı sıra ürünler tükenmeden veya kampanyalar bitmeden hediye alımını yapmak istiyorlar.
Araştırmaya katılan Türklerin %7’sinin Ekim ayında yılbaşı hediyesi alışverişlerine başlarken, %30’luk kısmının alımlarını Kasım’da ve %42’sinin ise Aralık’ta yaptığı öğrenildi. Diğer taraftan Türkiye dışında başka ülkelerin alışveriş alışkanlıkları incelendiğinde, İngilizlerin %40‘lık bölümünün Ekim ayına kadar yılbaşı hediyelerini aldığı ve yalnızca %25’lik bölümünün seçimlerini Aralık’ta yaptığı ortaya çıktı.
Ruslar ise araştırmaya katılan ülkeler arasında hediye alımında oldukça gecikmeli davranan millet olarak karşımıza çıkıyor. %50’den fazla bir kısmı Aralık ayında yılbaşı hediyelerini alıyorlar. Buna benzer olarak İtalyanların da yılbaşı hediyesi alımında Kasım ve Aralık aylarına yoğunlaştığı görülüyor.
Araştırmaya katılan her 5 Türkten biri sevdiklerine yılbaşı hediyesi alırken 600 TL’lik bir bütçe ayrımı yaparken, diğer 5’te birlik kısmı 1200 TL’ye dayanan bir miktarı gözden çıkarıyor.Bu tutarlar bir yana, Türklerin %22’lik bir bölümü yılbaşı hediyesi için 3000 TL’lik bütçe ayırıyor. Türkiye’den ortalama 1 kişi 4 bin 300 TL harcıyor. Almanya’da sevdiklerine 3500 TL’nin üzerinde yılbaşı hediyesi alanların sayısı 1 iken; ortalamanın 1 kişi olduğu tutarlar ülkelere göre Almanya’da ve Fransa’da 3 bin 500 TL, Rusya’da 2 bin 500 TL, İtalya’da 3 bin 700 TL ve İngiltere’de 3 bin 350 TL olarak belirlendi.
Türkiye’nin 4300 TL ile en yüksek tutara ulaşması, ülkede seyahatin en fazla tercih edilen popüler hediyelerden biri olmasına dayandırılıyor. Araştırma kapsamında yer alan ülkelerden tamamı en fazla eşlerine hediye seçerken zorlanıyor. Bunun yanında çocuklar, anne ve babalara hediye seçiminde de zorlanılıyor.
Türkiye’de bulunan her 10 kişiden 1’inin en fazla kayınvalidesine hediye seçmekte zorlandığı ortaya çıktı.Kayınvalideye hediye seçiminde en fazla zorlanan ülke %12 ile Rusya olarak belirlenirken, bunun yanında en az zorlanan ise %5 ile İtalya olarak belirlendi. Araştırmaya katılan hemen her ülke özellikle son zamanlarda bir obje yerine bir deneyim hediye etmeyi daha fazla tercih ediyor. Bu da gerek sosyal medya paylaşımları gerek iletişim bağlarını güçlendirme bakımından tüketicileri daha fazla çekiyor.
Söz konusu ülkelerden deneyim hediyelerini tercih edenlerden yarısı seyahat, yine yaklaşık yarısı ise konser bileti alıyor. Diğer popüler deneyim hediyeleri ise sırasıyla sinema-tiyatro bileti, futbol maçı, gemi seyahati, SPA, şarap tadımı ve balon gezisi olarak belirleniyor.
İngiltere ve Almanya dışında kalıp araştırmaya katılan ülkelerde de deneyim hediyeleri arasında seyahat ilk sırada bulunuyor. İngiltere’de tiyatro, sinema ve konserden sonra seyahat hediyesi dördüncü sırada bulunuyor. Almanya’da ise konser ve sinema ilk iki sırada yer alırken seyahat üçüncü sırada bulunuyor. İtalya ve Fransa’daki insanların ise popüler hediye listesi arasında SPA ilk üçte bulunuyor.
Diğer taraftan özellikle son yıllarda Türkiye’de de bir trend haline gelip tüketiciler tarafından büyük ilgiyle karşılanan Black Friday (Kara Cuma) bu yıl 29 Kasım’da gerçekleştirilecek. O gün alışveriş miktarlarının zirveye ulaşacağı öngörülürken tüketicilerin büyük yoğunluk yaratacağı düşünülüyor.
Black Friday’in yanı sıra Türkiye’de kısa zaman önce tanınan ve teknolojik ürünlerde büyük indirimlerin yapılmasıyla tüketicileri teknoloji alışverişine iten Siber Pazartesi ise 2 Aralık’ta başlayacak olup o gün de yoğunluk yaşanması bekleniyor.