Dünya genelinde yeşil hidrojen üretimine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 51 milyar dolarlık paketin 29,7 milyar dolarının enerji projelerine ayrılacağını açıklayarak yeşil hidrojen vurgusu yapmıştı. Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan 12. Kalkınma Planı’nda yeşil hidrojen üretimine yer verilmişti.
Bu kapsamda bugün Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan konuya yönelik bir paylaşım geldi. Gelişmeler bu şekilde olurken şirketler yeşil hidrojen üretimine yönünü çevirdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı sosyal medya hesabından “Hidrojenin sanayide, ulaşımda, depolamadaki potansiyelini hayata geçirmeye dair çalışmalar yürüteceğiz.” açıklamasında bulundu.
Bakanlık bu kapsamda hidrojen teknik ve ekonomik açıdan kullanılabilirliğine ilişkin sektörel analizlerin yapılacağını belirtti. Ayrıca hidrojenin taşınmasına ve depolanmasına yönelik Ar-Ge çalışmaların süreceğini kaydetti.
Bu doğrultuda yeşil hidrojen üretimi için yerli elektrolizör geliştirilerek çalışmaların başlayacağı kaydedildi.
Yeşil hidrojen çalışmalarının yoğun bir şekilde başlayacağına dair sinyaller verilirken şirketler bu konuda adım attı.
Borsada işlem gören şirketlerden biri olan CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi A.Ş (CWENE), Temmuz ayında hidrojen üretimi ile ilgili Ar-Ge çalışmalarını başlattı.
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) (TUPRS), yeşil hidrojen, sıfır karbon elektrik, karbon yönetimi gibi öncelikli konular kapsamında Tüpraş Enerji Girişimleri A.Ş. “Tüpraş Ventures’ı” yüzde 100 şirket iştiraki olarak kurdu.
Türkiye’nin önemli şirketlerinden biri olan Sabancı Holding A.Ş (SAHOL) ise kurumsal girişim sermayesi fonu olan Sabancı Ventures ile yeşil hidrojen ekipman üreticine Nisan ayında 800 bin dolarlık yatırım yaptı.
YEO Teknoloji Enerji Ve Endüstri A.Ş (YEOTK), bu konuda çalışmalarını hızlandırarak Almanya’da şirket kurdu. Bu doğrultuda ilerleyen Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SMRTG), Smart Yeşil Hidrojen Teknolojileri ve Üretim A.Ş unvanlı şirket kurdu.
Aksa Enerji Üretim A.Ş. (AKSEN) bu konuda çalışmalar gerçekleştiren şirketler arasına katıldı.