Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından hazırlanan, Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete’nin 9 Ağustos 2022 tarihli sayısında yayımlandı.
Söz konusu tebliğ; gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılmasını, bu varlıkların gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince kanuni defter kayıtlarına alınmasını kapsıyor.
Bunun yanında yurt içinde bulunan fakat gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan saydığımız bu kıymetler ile taşınmazların vergi dairesine beyan edilerek kanuni defter kayıtlarına alınmasını da içeriyor.
Madde kapsamında yurt içinde bulunan varlıkların gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlarca beyan edilmesi konusu da yine bu tebliğ içerisinde yer alıyor.
Yurt Dışında Bulunan Varlıklar Hakkında Düzenleme
Yayımlanan tebliğ ile yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, madde hükümleri çerçevesinde 31 Mart 2023 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirilecek.
Gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak bu bildirimler, yetkili kılınmış vekiller veya kanuni temsilciler tarafından da yapılabilecek. Yurt dışı kredilerin ve sermaye avanslarının kapatılmasında kullanılan varlıkların banka ve aracı kurumlara bildirilmesi zorunlu olacak.
Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıkların 30 Eylül 2022 tarihine kadar yapılan bildirimler için yüzde 1, 1 Ekim-31 Aralık tarihleri arasında yapılanlar için yüzde 2 ve 31 Mart 2023’e kadar yapılanlar için yüzde 3 oranında vergi tahsil edecek.
Bunları, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi sorumlusu olarak bağlı bulundukları vergi dairesine, belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda beyan edecek.
Döviz Varlığı Olan Gerçek Kişiler Düzenlemeleri Bildirecek
Ağustos ayında 5 milyon TL karşılığı döviz bildiriminde bulunan gerçek bir kişi, aynı ay içinde söz konusu miktarı artırır veya düşürürse, buna ilişkin düzeltme bildirimi vermesi gerekecek.
Aynı tarihte, aynı tutar karşılığı döviz bildiriminde bulunan gerçek bir kişi Eylül veya Ekim ayı içerisinde bildirdiği 5 milyon TL tutarı, 2,5 milyonda düşürmesi halinde Ağustos ayındaki bildirimine ilişkin düzeltme bildirimi vermek zorunda tutulacak.
Bu miktarı 7,5 milyon TL’ye çıkarmak istemesi durumunda ise daha önceki 2,5 milyon TL’lik kısım hakkında yeni bir bildirim verme şartı bulunacak.
Bildirim süresi sona erdikten sonra yapılan düzeltme talepleri dikkate alınmayıp, 31.03.2023 tarihine kadar yapılan bildirimler de bu tarihten sonra düzeltilemeyecek.