Eskiden, otomobil üreticileri ülkelere göre farklılık gösteren modeller üretirlerdi. Özellikle Amerika pazarı için hayata geçirilen modelleri Türkiye dahil bir çok ülkede göremezdik. Şimdi, emin adımlarla dış pazarlarda sunulan modeller giriş yapmaya başladı. Toyota’nın Lexus markasını Türkiye pazarına sokmasıyla, birer birer başka firmalarda farklı markalarını sokmaya başlamıştı. Bunlardan birisi de Ford Motors dur.
kolayca yatırım yapın
Ford, 2006 yılında üretime aldığı orta boy crossover SUV modeli Edge, yeni yapılarla buluşturulan model olmuştu. Platformu, iş ortağı olan Lincoln markasının MKX modeli ile paylaşıyor. Ford, Mustang modelinden sonra ikinci atağını da Edge ile yapmış oluyor. Ford’un Amerika’daki orta büyüklükte lüks SUV versiyonunu temsil eden Edge, başarılarını ülkemizde de devam ettirmek istiyor. 2017 model Ford Edge’nin sizlerle incelemesini yaparak birçok detay hakkında bilgi vereceğiz.
Şimdi Ford Edge’yi detaylı bir şekilde incelemesine başlayalım:
Karoser Yapısı Amerikan Olduğunu Belli Ediyor
Ön tasarımından başlayacak olursak. Edge, bizi geniş ve gösterişli ızgarası ile karşılıyor. Sade tasarımlı ancak dikkat çekici far yapısına Led ve Bixeon özellikleri standart. Tampon yapısına geçtiğimiz zaman birbirinden bağımsızmış gibi durduğunu görüyoruz. Bir de karlık parçası eklendiği zaman 3 parçalı bir hal alıyor. 2017 Ford Edge’nin ön bakışları Ford F-150 Raptor SVT kadar çekici duruyor.
Ford Egde Yan Görünümü:
Profil kısmından devam edersek. 19 inç lastikler ve alttan geçen siyah parça SUV olduğunu belli ediyor. Tavan yapısının biraz alçak olması, dinamik görünümüne katkıda bulunmuş. Kaputun büyük ve şişkin yapısı profil tarafından da şık duruş sergiliyor.
Ford Edge Arka Görünümü:
Arka tasarımı diğer taraflarına göre daha havalı karşılıyor. Estetiğin en çok ön planda olduğu kısım burası diyebiliriz. Cam üstüne koyulan rüzgarlık sayesinde olduğundan daha büyük gözüküyor. Başka Ford modellerinden de tanıdık gelen stop far grubu muhteşem duruyor. Farlar bir bütün olarak Ford ambleminde birleşiyor. Buda bir Amerikan klasiği! Arka kısmında tampon yapısı parçalı imal edilmiş. Siyah difüzör üstünde, çift çıkışlı egzoz grubu için krom başlıklar yapılmış. Bence arka kısımda ön kısım kadar kendinden emin duruyor.
İç Tasarımı Sade Ve Kullanışlı
Koltukları nubuk ve deri karışımı yapılarak konforlu bir yapıda duruyor. Koltukların ısıtma ve soğutma özellikleri de ekstra olarak eklenmiş. Arka koltuklara da sadece ısıtma özelliği verilmiş. Sürüşe duyarlı ısıtmalı direksiyon, sürüşünüze ve yol koşullarına göre hareketlerinizi takip edebiliyor. Çok dikkatimizi çeken bir özelliği de aktif gürültü kontrol sistemi. Zekice düşünülmüş bu sistem, kabin içerisindeki kulağa rahatsız gelen tüm sesleri “beyaz gürültü” adı altında dalgalar yayarak daimi konsantre sağlıyor. Bu rahatsız edici ses dalgaları da Edge’nin bir çok noktasına yerleştirilmiş mikrofonlar tarafından tespit ediliyor. Bizce iyi düşünülmüş bir şey!
Ford Edge Gösterge Paneli:
Gösterişli duran gösterge panelinde, trafik işareti tanıma sisteminin aktardığı uyarıları takip edebiliyorsunuz. Mesela sollama yapılmayacak yerlerde sollamaya çıkarsanız panelde bunun için bir uyarı göreceksiniz. Radar cezalarına da engel olabilecek bu sistem ile her an hız sınırı kontrolü altındasınız. Orta kısma doğru geçtiğimiz zaman Ford SYNC 2 dokunmatik ekran olduğunu görüyoruz. 8 inç büyüklüğe sahip bu ekran, araç önüne yerleştirilmiş kamera sayesinde ön taraftan aldığı 180 derece açılı görüntüleri izleyebiliyorsunuz. Ekranın diğer bir özellikleri ise telefonunuzu bağlayıp tüm fonksiyonlarını kullanabilmeniz. Ayrıca havalandırma kontrolü, ses kontrolü ve navigasyon kontrolünü yapabiliyorsunuz. Şimdi yazdığımız tüm özellikleri sesli komut özelliği ile gerçekleştirebiliyorsunuz. Ekranın içinde barındırdığı bu özellikler hoşunuza gitmiş olabilir; ancak bana göre en büyük özelliği, kaza yaptığınız zaman, kötü bir durumda olma veya kaza sırasında telefonunuzu bulamama ihtimaline karşı SYNC 2 sistemi sayesinde 112 acil yardım ekipleri otomatik olarak aranıyor.
Tavan Yapısı Ve Ses Sistemi Teknolojik:
Konfor özellikleri olarak açılır tavan yapısı da bulunmaktadır. 12 hoparlörlü Sony ses sistemi ile kaliteli müzikler için Ford Edge size garanti veriyor. Kapı, taban ve orta konsol için yapılmış ambiyans aydınlatma zenginlik havasını yükseltmiş.
Ford Edge Oldukça Fazla Güvenlik Önlemi Barındırıyor
MyKey sistemi ile başlayacak olursak; anahtar içine yerleştirilen çip ile araç için sınırlamaları yapabiliyorsunuz. Daha çok bu sistem aracımızı başkalarına emanet olarak verdiğimizde işe yarayabilir. Arkadaşınıza aracınızı vermeden önce üst hız sınırı ve kemer uyarıcı sistemlerini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Güvenlik sistemlerini de kullanabilmek için ön ve yan kısımlara yerleştirilen sensör ve kamera yardımı ile aracınızı çevre kontrolleri yapabiliyor. Yaya algılama özelliği barındıran Yeni Ford Edge, önüne çıkabilecek farklı cisimler için kendi otomatik olarak fren yapabiliyor. Tabi ilk önce sizi uyardıktan sonra! Acil frenleme yaptığı anda aslında ESP, EBD gibi sistemler yardımcı olmak amacıyla sekronize olarak çalışıyor. Edge ile uzun yolculuklara çıktığımızda yorgunluğumuzu bizzat kendisi anlayabiliyor. Dikkat takip sistemi sayesinde ne zaman mola vermemiz gerektiğini ekrandan görsel olarak söylüyor. Kör nokta ve şerit takip asistanları da Yeni Ford Edge’nin paketlerinde yer alıyor.
Ford Edge’nin Boyutları:
Toplu duruşunun ardına gizlenmiş boyutları, en geniş ailelere hitap ediyor. Edge’nin uzunluğu 4808 mm ve genişliği 1707 mm dir. Yüksekliği ise 2184 mm olarak belirlenmiş. Uzunluk ve genişliği birleştiği zaman içerisindeki yaşam alanları da ferah ve kullanışlı oluyor.
Edge’nin Motor Üniteleri Ve Fiyatları
Türkiye için hazırlanan motor ünitesi 2.0 litre hacminde çift turbolu ve 210 beygir gücündedir. Dizel olan bu ünite 450 nm tork üretiyor. SUV olmasına rağmen 9.9 saniyede kalkış yapabiliyor ve 200 km/h maksimum süratlere çıkabiliyor. Egde performans ve güç bakımından tatmin edici. Güç aktarımlarını 6 ileri manuel veya PowerShift otomatik şanzıman ile yapıyor. Tek seçenek olan 2.0 dizel motorlu 4X4 versiyona sahip olmak istiyorsanız, yaklaşık olarak cebinizden 100 bin $ yani 360 bin TL gibi astronomik bir rakam çıkacaktır. Bu fiyatların üstüne sizin ekstra istedikleriniz ve paket seçeneklerine göre artacaktır.
İncelediğimiz Amerikan yapılı Edge, Türkiye pazarında da şimdiden fark ediliyor. Duruşu ve sundukları ile lüks SUV sınıflarında boy göstereceğe benziyor. Diğer modellerde olmayan özellikleri ile kendini ön plana çıkartıyor. Özellikle güvenlik alanlarında yaptığı atılımlar Edge’nin güvenirliğini artırırken, şirketin de imajının yükselmesini sağlıyor. Yeni 2017 Ford Edge’nin eksik taraflarından bahsedersek; Türkiye pazarına sadece dizel ünite ile girmesi ve benzinli seçeneklere yer verilmemesi, müşterileri mecburi istikamete iteliyor. Fiyat konusunda biraz yüksekten uçulmuş ve 100 bin $ gibi bir rakamın fazla olduğu düşüncesindeyim. 4X4 özellikli ve aynı statüde olan başka markalar ile karşılaştırıldığında fiyatının pahalı olduğunu görüyoruz. Bize göre fiyat aralığı 200 bin ile 280 bin TL arasında olması daha mantıklı olurdu. Fiyatı dışında Ford Edge bir çok noktası ile beğenimizi kazandı. Peki Ford’un Amerika pazarı için hazırladığı ve ülkemizde satışı olan Edge için sizin yorumlarınız neler olur?