ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, enflasyon, ekonomi ve Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin konuştu.
kolayca yatırım yapın
Ukrayna’nın yeniden inşasının finansmanında Rus varlıklarının kullanılıp kullanılmayacağına dair yöneltilen soruya cevap veren Yellen, Ukrayna’daki yıkım ve inşaat maliyetleri göz önüne alındığında Rusya’dan bunun bir kısmını ödemesini istemenin doğal olduğunu söyledi.
Rusya Merkez Bankası’nın 300 milyar dolarlık varlığının dondurulduğunu ifade eden ABD Bakanı, “Bununla birlikte, biz buna bakmaya başlarken, hükümetin bu varlıklara el koymasının şu anda ABD’de yasal olmayacağı söylendi. ABD’de yasal olarak izin verilen bir şey değil.” ifadesini kullandı.
Rusya’nın bu ödemeleri yapmanın bir yolunu bulamaz ve teknik olarak borçlarını ödeyemezse, durumunda önemli bir değişiklik yaratacağını düşünmediğini dile getirdi.
Avrupa Rus Enerjisine Bağımlığı Olduğu için Daha Kırılgan
Ardından sözü enflasyona ve ekonomiye getirdi. Küresel ekonomik görünümün zorlu ve belirsiz olduğunu ifade eden Yellen, dünya genelinde daha yavaş ekonomik büyüme potansiyelinin enflasyonla birleşmesi konusunda uyardı.
Daha yüksek gıda ve enerji fiyatlarının tüm dünyada üretim ve harcamaları baskıladığını, enflasyonu yükselterek stagflasyonist etkilere sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Enerji fiyatlarındaki artışı önlemek için ellerinden geleni yaptıklarını, Avrupa’nın da Rus petrol ve gazına bağımlı olmaktan kurtulduğuna emin olmak istediklerini aktardı.
Avrupa’nın Rus enerjisine daha fazla bağımlı olması sebebiyle, daha kırılgan olduğuna dikkat çekti. Bu durumun ise yüksek enflasyon, ekonomide yavaşlama gibi durumlar nedeniyle risklerle dolu bir ortam oluşturduğunu ifade etti.
Ukrayna savaşı nedeniyle dünya genelinde gıda güvenliği sorunlarının kötüleştiğini ve bu konuda derin endişe duyduğunu sözlerine ekledi. Bu durumun fiyat baskılarını şiddetlendirme ve hükümetlerin mali ve dış pozisyonlarına zarar verme gibi riskler taşıdığının altını çizdi.