
Borsa İstanbul yatırımcısı için 2024 yılı oldukça zorlu geçti. Şirket açısından da zorlu bir yıl olurken, enflasyondaki artışla birlikte yükselen finansman maliyeti, iç ve dış pazardaki zayıf seyir kârları baskıladı.
GCM Yatırım tarafından 4. çeyrekte yatırımlarını artıran şirketler araştırıldı. Yapılan çalışmada, zorlu geçen 2024 yılına rağmen 3. çeyrekten 4. çeyreğe geçiş döneminde yatırımlarını artırmayı başaran şirketler belirlenmeye çalışıldı.
Aracı kurum, şirketlerin ekonomik belirsizliklere ve dalgalı piyasa koşullarına rağmen büyüme stratejilerinden ödün vermemeleriyle dikkat çektiğini söyledi. Yayımladıkları ilk tabloda, şirketlerin 2024 3. çeyrekten 4. çeyreğe göre yatırımlarını artırma oranı, F/K ve sektör F/K başlıklarının yer aldığı görüldü.
Yatırımlarını artıran şirket sayısı 461 olurken, bunlar arasından F/K oranı 5’ten büyük ve sektör F/K oranından büyük olanların dahil edilmediği belirtildi.

Analistler, “Filtrelemeler sonucunda özellikle sektör ayrışmalarının dikkat çekici olduğunun altı çizilmelidir. Başta GYO, finansal kiralama faktoring olmak üzere ulaştırma ve banka gibi sektörlere ait şirketlerin yer aldığı görülmektedir,” dedi.
Listede yatırımlarını en fazla artıran şirketler arasında ilk sıraya yüzde 58,44 ile Loras Holding (LRSHO) yer alırken, devamında yüzde 45,05 ile Ulusal Faktoring (ULUFA) ve yüzde 40,11 ile Reysaş GYO (RYGYO) yer aldı.
GYO sektörü dikkat çekiyor
GCM Yatırım analistleri araştırmasında sektörel değerlendirmelerde de bulundu. Yüksek enflasyon ve faiz döngüsüyle beraber baı sektörlerde maliyet baskısının hissedildiğini, bazılarında ise bu durumun avantaja çevrildiğini belirttiler.
Özellikle artan gayrimenkul talebiyle beraber GYO’ların portföylerini büyümek yoluna gittiklerini söyleyen analistler, kentsel dönüşüm projeleri ve devlet teşvikleri yeni alanlara yönelmeyi desteklediğini ifade etti.
Analistler, “Düzenli kira gelirleri ile portföy bazlı değer artışı beklentileri, GYO’ları yatırım açısından daha cazip hale getirdi. Şirketler portföylerini çeşitlendirme, kira gelirlerini artırma ve piyasa değerlerini yukarı taşıma hedefiyle yeni projelere ve stratejik satın alımlara yöneldi. Bu dinamik yapı, GYO’ları önümüzdeki dönemde de yatırımcıların radarında tutmaya devam edebilir,” dedi.
Faktoring sektörü öne çıktı
Yılın son çeyreğinde özellikle KOBİ’lerin artan nakit ihtiyacına yanıt verebilmek için faktoring sektörünün operasyonel kapasitesini genişletmeye yönelik önemli yatırımları olduğunu belirtti.
Bankaların kredi verme iştahının düştüğü dönemde, leasing ve faktoring şirketlerinin bu boşluğu doldurduğunu ifade ettiler. Yüksek faiz ortamında alternatif finansman çözümlerine yönelimin sektörün aktif büyüklüğünü de artıran önemli bir etken olduğuna dikkat çekildi.