Borsa İstanbul, son haftalarda ara ara düzeltme hareketi yapsa da zirveyi sürekli daha yukarı taşıyor. Ekonomi yönetiminin aldığı kararlar, bazı seanslarda gün içi kaybın yüzde 4’ün üzerine çıkmasını sağlıyor. Ancak BIST 100 endeksinin bir kez daha rekor kırmasıyla yatırımcıların risk iştahının artarak devam ettiği görülüyor.
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) düzenli olarak yayımladığı veriler de bu bilgiyi doğruluyor. MKK verilerine göre 21 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla Borsa İstanbul’da pay senedi yatırımcı sayısı 6 milyon 24 bin 344’le yeni bir rekora imza attı.
Yatırımcı sayısı aylık bazda yüzde 36,84’e denk gelen 1 milyon 621 bin 816 artış gösterdi. 12 aylık dönemde ise borsaya 3 milyon 350 bin 883 yeni yatırımcı geldi. Böylelikle yıllık artış oranı yüzde 125’i geçti.
Borsa İstanbul’da yatırımcının risk iştahını gösteren parametre 70 puana dayanırken, yabancı yatırımcının payı yüzde 30’un üzerinde seyrediyor.
BIST 100 Endeksi Adım Adım 8.000 Puana Gidiyor
BIST 100 endeksi, dün kur korumalı mevduat (KKM) için yapılan düzenleme ile zayıf bir başlangıç yaptı. Günün devamında ise ciddi alımların gelmesiyle kayıplar telafi edildi. Ancak KKM için alınan karar doğrudan bankaları ilgilendirdiği için gün içinde sektör endeksindeki düşüş yüzde 5’e yaklaştı.
Endeks, 21 Ağustos işlemlerini yüzde 3,77 değer kazancıyla 7.796 puandan tamamladı. 168 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği gün kapanışta en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 9,53 artışla iletişim oldu.
Bu sabah yüzde 0,76 yükselişle 7.856 puandan açıldıktan 7.902’ye çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Günün ilk yarısında sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,08 ile iletişim, en çok gerileyen ise yüzde 1,14 ile spor oldu. İşlem hacmi ise 80 milyar lirayı geçti.
Saat 13.54’te yüzde 0,16 artışla 7.808 puandan işlem görüyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.900 ve 8.000 seviyelerinin direnç, 7.800 ve 7.700 puanın destek konumunda olduğunu belirtiyor.
Aynı dakikalarda ana endekslerden BIST 30 yüzde 0,04 artışla 8.406, BIST 50 endeksi yüzde 0,3 artışla 6.924 puanda seyrediyor.
Sektör endekslerinden sınai yüzde 1,41, turizm yüzde 2,07, holding yüzde 0,3, madencilik yüzde 3,35, gıda yüzde 4, iletişim yüzde 5,65 artıda işlem görüyor. İnşaat yüzde 0,2, spor yüzde 0,2, bankacılık yüzde 0,8 ve finansal kiralama yüzde 1,20 eksi yönde hareket ediyor.
Piyasalar Faiz Kararına Odaklandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TMCB), Perşembe günü politika faiz kararını açıklayacak. Piyasanın medyan beklentisi 250 baz puan artırılması yönünde. Tahminler 100-250 baz puan arasında değişirken, dün bir rapor yayımlayan Citi, beklenenden daha az bir artırım gelebileceğini söyledi.
Ayrıca, Türk lirasının dolar karşısında daha fazla değer kaybedeceği beklentisiyle “ağırlığını azalt” tavsiyesinde bulundu.
Commerzbank ekonomistleri, liranın desteklenmesi zor olsa da TCMB’nin sermaye kontrollerinin geri alma konusunda attığı adımların takdir edildiğini bildirdi. Yapılan değerlendirmede “Bu reformlar sermaye kontrollerinin gevşetilmesi ve TL’nin daha fazla değer kaybetmesi sonucunu doğuracaktır.” ifadesi kullanıldı.
TCMB’nin lirayı istikrara kavuşturmak için daha yüksek bir faiz oranına ulaşmak istese de iki faiz artışından sonra kur hareketinin günlük modelinin hala sürekli döviz müdahalelerine işaret ettiği belirtildi.
Bunun da TCMB’nin daha az sermaye kontrolüne geçişte ne kadar başarılı olacağı konusunda soru işaretleri yarattığı açıklandı.
Dolar, KKM hakkında alınan kararla iki gündür hafif hareketlenmiş durumda. Merkez Bankası, KKM’den çıkış için ilk ciddi adımı attı. Bankalardan, vadesi dolan KKM hesaplarının normal TL mevduata yönlendirilmesi, aksi takdirde menkul kıymet alma zorunluluğu olduğu kararı açıklandı.
Bankaları zora sokacak bu karar dün banka hisselerinde gerçekleşen satışların ana sebebiydi.
Şimdi asıl merak edilen konu, KKM’den çıkan paranın dövize mi, altına mı, mevduata mı yoksa borsaya mı gideceği…
Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, KKM’den çıkış hamlesinin hem para politikasının normalleşmesi ve sadeleşmesi hem de döviz piyasasına istikrar kazandırmak için önemli olduğunu söyledi.
Kurun mevcut faiz oranlarından daha fazla getiri sağlaması durumunda bankaların başarısız olacağını belirterek, mudilerin yöneliminin getiri oranlarına göre şekilleneceğine dikkat çekti.