Dolar, ABD Merkez Bankasının (Fed) yeni bir faiz artırımına gideceği yönündeki beklentilerin azalması ve yapay zeka sektörüne ilişkin endişelerin etkisiyle haftayı kayıpla kapattı. ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan tüketici ve üretici enflasyonu, hafta başında piyasalarda dalgalanmaya yol açtı. Ancak Fed yetkililerinin para politikasını daha da sıkılaştırmak için acele edilmediğine yönelik açıklamaları, tahvil faizlerinin dengelenmesini sağladı ve dolara verilen desteği azalttı.
Yapay zeka şirketlerinin hisselerinde yaşanan sert düşüşler, kredi piyasalarına da yansıdı. Yatırımcılar, veri merkezi işletmecilerinin yatırımlarından zamanında kâr elde ederek borçlarını ödeyememesi ihtimalinden endişe ediyor.
Dolar endeksi yüzde 0,17 gerileyerek 101,87 seviyesine inerken haftalık kaybını yüzde 0,35’e taşıdı. Euro dolar karşısında yüzde 0,23, İngiliz sterlini ise yüzde 0,63 haftalık yükseliş kaydetti.
Fed’in faiz kararı bekleniyor
Piyasalarda Fed’in Ekim ayındaki toplantısında faizleri sabit tutacağı beklentisi güçlendi. CME FedWatch verilerine göre, faizlerin değişmeden bırakılma olasılığı yüzde 83’e yükseldi. Bu oran bir ay önce yüzde 49 seviyesindeydi.
Fed Başkanı Kevin Warsh ise Bangkok’taki IMF-Dünya Bankası toplantılarında gelecekteki faiz kararlarına ilişkin net bir sinyal vermedi. Piyasa uzmanları, ekim ayında faiz artışı ihtimalinin zayıf olduğunu, ancak aralık ayındaki karar için belirsizliğin sürdüğünü belirtiyor.
Euro ve yen karşısında dolar geriledi
Euro, dolar karşısında yüzde 0,08 yükselerek 1,1227 seviyesine çıktı. Japon yeni de dolar karşısında değer kazanırken dolar/yen paritesi yüzde 0,08 düşüşle 158,11’e geriledi.
Öte yandan Fransa’nın mali görünümüne ilişkin riskler euro üzerinde baskı yaratmayı sürdürüyor. Enerji fiyatlarındaki yükseliş ise doların güçlenmesine katkıda bulunurken enerji ithalatına bağımlı euro ve yen gibi para birimlerini olumsuz etkiliyor.