Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yapay Zeka Küresel İstihdam için En Büyük Tehlike

Teknoloji şirketleri yapay zeka yatırımlarına kaynak ayırmak ve insanların yapabileceği işlerde yapay zekanın etkisinin artması nedeniyle işten çıkarmalara devam ediyor.
Yapay Zeka Küresel İstihdam için En Büyük Tehlike
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Yapay zeka her geçen gün hayatımızın daha fazla alanında karşımıza çıkmaya başlarken, dünyanın dört bir yanında işten çıkarmalar artıyor. Geçen yıl birçok teknoloji firması, maliyetlerini düşürmek için istihdamını azaltmaya başlamıştı. İşten çıkarmalar bu yıl da devam ederken, yapay zeka yüzünden teknoloji şirketlerinin 2024 yılının daha bir buçuk ayı bile dolmamışken 34 binden fazla kişiyi işten çıkardığı öğrenildi.

Yapılan bir araştırmaya göre Microsoft, Snap, eBay ve PayPal, sene başından bu yana binlerce kişiyi işten çıkarırken, 138 teknoloji şirketinin bu yıl işine son verdiği kişi sayısı 34 bini geçti.

Bu sayı 2023 yılında 263 bine ulaşırken, özellikle pandemi sonrasında dünya devi birçok teknoloji şirketi işten çıkarmalar konusunda atağa geçti.

Yeni Yatırımlar için Kaynaklar Düzenleniyor

Uzmanlar son dönemde artış gösteren işten çıkarma dalgasının en büyük sebebinin yapay zeka alanlarına yatırım yapmak için şirketlerin kaynaklarını yeniden düzenleme ve aynı zamanda maliyet disiplinine odaklanma isteği olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, geçen ay “Yapay Zeka Küresel Ekonomiyi Dönüştürecek. İnsanlığa Fayda Sağlayacağından Emin Olalım.” başlıklı bir yazı yazmıştı.

GCM Yatırım Banner

Bu yazıda yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı işlerin yerini alacağını söylemişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.