Bugün açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verileri uluslararası finans dünyasının tahminlerinin de ötesine geçti. Verilerde devasa boyuta ulaşan vergi gelirleri öne çıkarken, ekonomist Ali Orhan Yalçınkaya’dan dikkat çeken değerlendirmedeler geldi.
Üçüncü çeyrek büyüme verilerini kaleme alan Yalçınkaya, Türkiye ekonomisinin Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan dönemde yüzde 5,9 oranında büyüyerek yıllık büyümesini yüzde 3,8’den yüzde 4,3’e taşımasını, özel tüketimdeki artışa ve yatırımlara bağladı.
“Özellikle makine ve teçhizat yatırımlarındaki artış geleceğe ilişkin olumlu sinyaller verdi. Sanayi ise üç çeyrek sonra tekrar büyüme gösterdi” diyerek, geçen senenin sonunda yaklaşık 906 milyar doları gören gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH), bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 1 trilyon doların üzerine çıktığını söyledi.
Milli gelirdeki bu artışın aslında özel ve kamu tüketiminden kaynaklandığına dikkat çekerek, net dış talep ve stok düşüşünde ise verilerin olumsuz etkilendiğini belirtti.
Büyüme Refahı Artırmıyor
Tüketerek büyüyen Türkiye ekonomisinde ise kağıt üzerinde artan milli gelirin vatandaşların refahına katkı sağlamadığı tespitini Yalçınkaya da paylaştı.
Ünlü ekonomist, “İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer (GSKD) içerisindeki payı ilk çeyrekte yüzde 37,8 iken ikinci çeyrekte yüzde 34,3’e gerilemişti. Üçüncü çeyrekte de bu eğilimin devam ettiğini ve payının yüzde 32,2 düzeyinde gerçekleştiğini görmekteyiz” diye ifadede bulundu.