Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) yayımladığı son rapora göre, altın, son 50 yılda küresel enflasyonun üzerinde bir getiri sağlayarak, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ile paralel bir performans sergiledi.
“Altının Uzun Vadeli Getiri Beklentisi” başlıklı raporda, altının portföylerdeki risk yönetimi ve değer koruma kapasitesine dikkat çekildi. Bu özellikler, çeşitli çalışmalarla net bir şekilde ortaya konmuşken, altının getiri sağlamadaki rolünün ise aynı netlikte ele alınmadığı vurgulandı.
Raporda, altının getirisini öngörmeye yönelik çeşitli çerçeveler olduğu, ancak bu modellerin diğer varlık sınıflarına dair piyasa varsayımları ile uyumlu olmadığının altı çizildi. Özellikle altının “değer saklama aracı” olarak görülmesinin eksik bir yaklaşım olduğu ifade edildi.
Altının performansını değerlendirirken, geçmişteki “altın standardı” dönemlerinden alınan verilerin yanıltıcı olabileceği belirtildi. Sadece finansal piyasalardan gelen taleplerin dikkate alınmasının, altının portföylerdeki gerçek önemini küçümsediği düşünülüyor.
WGC raporunda, kısa vadede fiyatları finansal yatırımcıların belirlediği, ancak uzun vadede bu baskının azaldığı vurgulanıyor. Ayrıca, mücevher ve teknoloji sektörleri, merkez bankaları, perakende altın yatırımları ve külçe altın gibi diğer talep kaynaklarının, teorilerin öngördüğünden çok daha fazla olduğu ifade ediliyor.