İsmini yeni yeni duyuyor olsakta Geely, 1986 yılında kurulmuş Hong Kong merkezli bir firmadır. Geely firması hakkında kısa bir bilgi verecek olursak; Çin‘li otomobil üreticisi bu sektöre ilk olarak motosiklet, kamyonet ve araçlara şanzıman imal etmekle başlamıştır. Kuruluş hikayeside ilginç olan Geely’nin, Li Shufu adındaki kurucusu borç para ile buzdolabı üreticisi olduktan sonra müthiş büyümesini farklı sektörlere kayarak göstermiş oldu.
kolayca yatırım yapın
Çin’in şu anda en büyük otomobil üreticisi olan Geely, Hong Kong borsasına girişi ile şirket hacmini oldukça büyüttü. 2002 yılında otomobil üretimine başlayan Çin’li firma, adını en çok 2010 yılında İsveçli Volvo‘yu almasıyla duyurmuştu. Daha sonra Volvo ile ortak bir otomobil markası çıkarmış ve satış rakamlarını neredeyse 3 katına çıkarmıştı. Bu haberimizde ise Geely’in farklı bir firmayı satın almasından bahsedeceğiz. Bu satın alma, Range Rover‘ın Hindistanlı Tata‘ya satılması kadar ilginç! Bakalım Geely bu sefer hangi firmaları bünyesine katmış!
Geely Malezya Otomobil Üreticisi Proton’a ve Alt Firmasına Talip Oldu!
Bir ara ülkemizde oldukça popüler olan Proton, şimdi yeni sahibi Geely kontrolünde üretimlerini yapacak. 1983 yılında kurulan Proton, ilk olarak Saga ve Satria modellerinin üretimine başlamıştır. Geely, Proton’un yan kuruluşu olan Lotus Cars‘ı da bünyesine katmış oldu.
Proton ve Lotus’u Almasıyla Geely 2 Kat Daha Büyüyecek!
Artık bu araçların yeni sahibi Geely olup, hedeflerinin bu firmaların yatırımlarını büyültülerek farklı pazarlara sunulacağı bildirildi. Bu satış ile ilgili benim yorumum; Proton’un %49‘nu ve Lotus’un %51‘ni alarak güç kazanan Çin’li firmanın, Volvo’nun da gücünü kullanarak ileriki dönemlerde kasıp kavurucu çıkışlarını görebiliriz.
Geely’in bu sağlam alış verişinden dolayı tüm ilgi bu tarafa çekilmiş durumda. Dünya devlerini birer birer bünyesine katan Çin’li firmanın ileride hangi firmayı alacağını doğrusu merak ediyorum.
Mercedes’in de adının skandala karıştığı bu dünyada Çinliler, otomotiv sektörünün yaşadığı mali krizleri iyi değerlendiriyor. Böylelikle firmaların gidişatını terse çevirip, maddi güçleri ile her piyasaya giriş yapabilecekler. Bakalım bu satın almadan sonra Proton ve Lotus hangi yenilikler ile karşımıza çıkacak!