Geçen haftadan bu yana gündemde olan TOKİ projesine ilişkin yeni detaylar ortaya çıkıyor. Alınan son bilgilere göre TOKİ’ye gösterilen yoğun ilgi, dolandırıcıların gözünden kaçmadı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, (TOKİ) sosyal konut projesine başvuran vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak duyurulan proje, bugün başka bir yönüyle de ele alındı. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, bugünkü yazısında yurt dışına çıkış harcını ve bunun ne kadarının TOKİ’ye aktarıldığını kaleme aldı.
Bingöl, 2004 yılından 2022 yılı Ağustos ayı sonuna kadar olan dönemde 2 milyar liranın üzerinde yurt dışına çıkış harcı tahsilatı yapıldığını belirtti.Bu tutarın 1 milyar 147 milyon TL’si TOKİ’ye aktarıldığını ekledi. Ozan Bingöl, yazısında yurt dışı çıkış harcını, “Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan ve yurtdışına çıkmak isteyen herkesin ödemesi gereken harçtır.” ifadeleriyle tanımladı.
Söz konusu harcın 2001’den bu yana sürekli değiştiğini belirterek oranları paylaştı:
Bingöl’ün aktardığı bilgilere göre 2001 yılında 50 ABD Doları ile başlayan yurt dışına çıkış harcı serüveni, şu anda 150 TL olarak uygulanmaktadır.
2004 yılından günümüze tahsil edilen yurt dışına çıkış harcı ve TOKİ’ye aktarılan tutarları da paylaştı:
Yukarıdaki tabloya ilişkin Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinden hareketle en çok 2004 yılı rakamlarına ulaşabildiklerini belirtti. Bu nedenle de 2004 yılından günümüze ne kadar yurt dışına çıkış harcı toplandığını ve ne kadarının TOKİ’ye aktarıldığını ele aldı.
2004 yılından 2022 yılı Ağustos ayı sonuna kadar dönemdeki yurt dışına çıkış harcı tahsilatının 1 milyar 147 milyon lirasının TOKİ’ye aktarıldığını yineledi. TOKİ’ye aktarılan söz konusu tutarın ilgili yıllar ortalama efektif alış kuru ile karşılığının 461,6 milyon dolar olduğunu ekledi.
“Bu paraların ne kadarı dar gelirliye uygun koşullu konut sağlama içi kullanılmıştır? sorusunu sormak her vergi ödeyicisinin hakkı ve sorumluluğudur.” ifadeleriyle yazısını tamamladı.