Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Vatandaşa Bir Görev Daha Denetçilik: Et Yerine Ot Yiyoruz!

İstanbul'un 32 ilçesindeki bazı marketlerde yapılan sucuk denetimlerinin sonucunda dikkat çekici detaylar ortaya çıktı. Ayrıntılar haberde;
Vatandaşa Bir Görev Daha Denetçilik: Et Yerine Ot Yiyoruz!
HABER GİRİŞ

Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, İstanbul’da bazı marketlerde yapılan denetimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Orhan, İstanbul’un 39 ilçesinden toplanan sucukların incelendiğini bildirdi.

İlçelerden toplanan sucukların laboratuvar ortamında incelenmesinin sonucunda Orhan, sucukların hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile hileli üretildiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Ramazan ayında vatandaşın kuvvetli ve daha kaliteli beslenmek istediğini kaydederek, en iyi hayvansal gıdalar ile açlığın bastırılabileceğini savundu.

Bu sebepten vatandaşın uyarılması gerektiğine işaret eden Orhan, özellikle sucuğun hileye çok açık bir gıda maddesi olduğuna dikkat çekti. Satılan sucuğun üzerindeki etiketin çok iyi okunması gerektiğini vurguladı.

Sucuğun Son Kullanma Tarihine Bakılmalı

Orhan açıklamasında sucuğun satın alma sürecinde son kullanma tarihine bakılması ve etiketinde içeriğinde neler olduğuna dair bilgilerin yazması gerektiğini paylaştı. Etiket tebliğine göre tüm bunların olması gerektiğini bildirdi.

GCM Yatırım Banner

Yapılan araştırmalarda hiç hayvansal hücrenin olmadığı sucukların tespit edildiğini söyleyen Orhan şu şekilde konuştu;

“Kullandığımız hayvansal gıdalar pahalı olduğu için hayvansal gıdalara karşı özellikle bitkisel proteinler kullanılıyor. Bunlar diğer sanayi tuzları ile kamufle edilmesinden tutun içerisine bir sürü hadiseler katılabiliyor.”

Vatandaşın bir denetçi gibi çalışması gerektiğini savunan Orhan, etiket tebliğine göre yazılması zorunlu olan etiketlerin çok iyi okuması gerektiğinin altını çizdi.

Tespit Laboratuvarlarının Sayısı Sınırlı

Entegre üretim tesislerinde hilelerin çok daha gelişmiş durumda olduğunu ve bunların yakalanmasınınsa çok daha zor olduğunu belirtti.

Soya unu, tuz, tatlandırıcı ile üretilmiş sucuğa et tadı verildiğini dile getiren Orhan, bu anlamda çok gelişmiş teknolojilerin olduğunu ve soya ununa tuz, tatlandırıcı katıldığında et tadı verdiğini ekledi.

Türkiye’de bunların tespit edilebileceği laboratuvarların sayısının sınırlı olduğunun bilgisini veren Orhan açıklamasına şöyle ekledi;

“Siz protein oranı olarak baktığınızda yüzde 22 protein var ama önemli olan o proteinin bitkisel mi hayvansal mı olduğu çok önemli. Buradan şunu söylemek istiyorum. Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu tür hilelere şahit olduk.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın