Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) ETF’lerini ihraç eden VanEck, BTC‘nin fiyatının 2050 yılına kadar bazı önemli engellerin aşılması durumunda 2,9 milyon dolara ulaşabileceğini öngörüyor. Varlık yöneticisine göre artan jeopolitik gerginlikler ve şişen borç ödeme maliyetleri mevcut finansal sistemi aşındırırken, Bitcoin gelecek on yıllarda uluslararası para sisteminin önemli bir parçası olacak.
VanEck Dijital Varlık Araştırmaları Başkanı ve raporun yazarlarından biri olan Matthew Sigel, “Dünya genelinde büyük ekonomik dengesizlikler, mevcut kurumlara karşı artan güvensizlik ve devam eden küreselleşme karşıtı hareketler görüyoruz” diye konuştu.
Sigel, bu dengesizliklerin çoğunun, G7 hükümetlerinin finansal krizden bu yana borçlanarak matbaayı kötüye kullanmaları ve sermayeyi yanlış tahsis etmelerinden kaynaklandığını düşündüklerini, Bitcoin’in bu mali pervasızlığa karşı en büyük korunma yöntemi olduğunu vurguladı.
Raporda belirtilen senaryoya göre, BTC uluslararası ticaretin yüzde 10’unu ve küresel GSYİH’nin yüzde 5’ini temsil edecek şekilde ticarette önemli bir değişim aracı olacak. Buna ek olarak küresel rezerv para birimi olarak da dolar euro, sterlin ve Japon yeni aleyhine kazanç sağlaması ve uluslararası rezervlerdeki payının yüzde 2,5’e ulaşacağı tahmin ediliyor.
VanEck’in öngörüleri gerçekleşirse, Bitcoin’in fiyatı 44 kat artarak şu anki 65.000 dolar seviyesinden yıllık yüzde 16 değer kazanacak ve piyasa değeri 61 trilyon dolara ulaşacak. Varlık yöneticisi, Bitcoin’in genişlemesini engelleyebilecek potansiyel riskler konusunda da uyarıda bulundu.
Madencilerin artan enerji talebi yenilik gerektirecek ve işlem gelirlerinin madencilik ödüllerinin azalmasını telafi etmesi gerektiğine dikkat çeken VanECK, dünya genelindeki hükümetlerin Bitcoin’i kısıtlama veya yasaklama çabalarının da bir tehdit oluşturduğunu kaydetti. Diğer riskler arasında diğer kripto paralarla rekabet ve büyük finans kuruluşlarının aşırı kontrol uygulaması gösterildi.