Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Van’da 242 Milyon TL Yatırımla Kurulacak RES, 50 Bin Hanenin Elektriğini Karşılayacak

Van’ın Gevaş ilçesinde 14 türbinli rüzgar enerjisi santrali kurulacak. Santral için firma sahibi 242 milyon liralık yatırım yapacak.
Van’da 242 Milyon TL Yatırımla Kurulacak RES, 50 Bin Hanenin Elektriğini Karşılayacak
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

2019 yılında elektrik üretiminde yerli ve yenilebilir enerji kaynakların kullanım oranı %64 ile rekor seviyeye ulaşırken, yapılan yatırımlarla bu oranın daha da artırılması hedefleniyor. Bu yatırımların bir yenisi ise ülkemizde rüzgar enerjisinden elektrik üretilen en verimli illerden biri olan Van’da yapılıyor.

Ares Elektrik Üretim A.Ş.’nin 242 milyon 25 bin 546 liralık yatırımla, Van’ın Gevaş ilçesinde rüzgar enerjisi santrali (RES) kuracağı öğrenildi.

Van’da kurulacak 14 türbinli RES ile 50 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

VAN RESYatırım sahibi Ares Elektrik, Ekim ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan teşvik belgesi almıştı. Gevaş ilçesindeki Balaban mevkiinde kurulacak RES’in altyapı çalışmaları başladı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentte güneş enerjisinin yanında rüzgar enerjisi bakımından da büyük potansiyel olduğunu söyledi.

Rüzgar enerjisiyle ilgili olarak ilk defa bir şirketin şehirlerinde yatırım yaptıklarını belirten Bilmez, birçok firmanın kendileriyle iletişime geçtiğini ve bu çalışmalarla ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Firmanın şantiye şefi Serdar Ekser ise gerekli çalışmaların tamamlandığını ve santralin kurulması için çalışmaya başladıklarını dile getirdi. Bu kapsamda 14 rüzgar türbini kurulacağını ve olabildiğince yerli materyal kullanacaklarını söyledi. 20-25 kişilik personelle çalışacaklarını ifade eden Ekser, santralin 50 megavat gücünde olacağını açıkladı.

GCM Yatırım Banner
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Nuri Almalı da Van’ın rüzgar enerjisindeki potansiyelini vurguladı.

Rüzgar Enerjisi PotansiyeliBölgenin farklı noktalarında ölçüm yaptıklarını söyleyen Almalı, santralin kurulacağı yerlerde ilk olarak rüzgarın hızının yıllık ortalaması ve bölgenin lokasyonunun çıkarılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin yenilebilir enerji konusunda gelişmiş ülkelere kıyasla geride olduğunu, bunun en önemli sebeplerinin santrallerin kurulum maliyetinin yüksek olması ve coğrafi koşullar oluğunu belirtti.

2018 yılında enerji ihtiyacımızın %6,6’sının rüzgardan sağlandığını, bu oranın geçen yılın yarısında %8’e yükseldiğini kaydetti. Artış oranının gayet iyi olduğunu söyleyen Almalı, rüzgar enerjisi potansiyelinin tam olarak kullanılması için teşviklerin artırılması gerektiğine dikkat çekti. RES’lerin çevreye zarar vermemesi ve ekolojik sistemi etkilememesinin yanında, türbinlerin kurulması için çok büyük alana gerektirmediğini söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.