Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak, küresel piyasalarda yaşanan son hareketlere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
ABD’de teknoloji ve yapay zeka yatırımlarına yönelik beklentilerin borsaları desteklediğini söyleyen Okşak, yükselen tahvil faizlerinin finansman maliyetlerini artırdığını dile getirdi.
ABD’de zayıflayan istihdam verilerinin faiz artışı beklentilerini azalttığını belirten uzman, bunun doğrudan faiz indirim sürecinin başladığı şeklinde yorumlanmaması gerektiğini vurguladı.
Türkiye açısından en hassas noktalardan birinin petrol fiyatları olduğunu, enerji maliyetlerindeki artışın yalnızca akaryakıt fiyatlarına yansımadığını aktardı. Petrolün pahalılaşmasıyla birlikte üretim, tarım ve market raflarındaki ürünlerin maliyetlerinin de arttığını paylaştı.
Altın Neden Yükselemiyor?
Altındaki hareketi faiz ve dolar görünümüyle ele alan Okşak, güçlü dolar ve yüksek tahvil getirilerinin ons altını baskıladığını ifade etti.
Belirsizliklerin altına talebi artırdığını ve yüksek getirili faiz araçlarının yatırımcıları başka alanlara çektiğini kaydeden uzman, “Altın biraz güvenli liman gibi görülebilir ama biraz dalgalı denizdeyiz” yorumunu yaptı.