Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Uzman Siyasi Süreçten Pozitif Ayrışabilecek Hisseleri Açıkladı

Borsa İstanbul’da 2. tur için gergin bekleyiş başladı. Bu noktada Kadirhan Öztürk’ten yatırımcılara kritik değerlendirme geldi. İşte detaylar;
Uzman Siyasi Süreçten Pozitif Ayrışabilecek Hisseleri Açıkladı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması, piyasaların en istemediği ihtimallerden biriydi. Uzun süredir belirsizliğin sona ermesi için 14 Mayıs’ı bekleyen yatırımcılar, yüzde 50’nin üzerinde oy alan bir aday olmadığı için kaygıdan ve stresten kurtulamadı. Tacirler Yatırım Araştırma Direktörü Kadirhan Öztürk borsanın durumunu değerlendirdi.

Sizce MGROS Fiyatı Ne Olur?
Sonuçları görmek için lütfen katılım sağlayınız.
Düşük
Düşeceğini Düşünüyorum
Yükseleceğini Düşünüyorum
Yüksek

BIST 100 endeksinin seçimin ardından yüzde 6,15 değer kaybettiğini hatırlatan Öztürk, Konda gibi birçok şirketin paylaştığı anketlerin seçimden önce alımlara ortam hazırladığını söyledi. Çoğu anketin Kemal Kılıçdaroğlu’nu önde gösterdiğini, ancak sonuçların tamamen farklı olduğuna dikkat çekti.

Seçimden önce anketle birlikte yapılan alımların Pazartesi günü geri verildiğini belirten Analist, geçen hafta Perşembe günü gelen alımların muhalefetin kazanacağı ve Ortodoks politikalara geçileceği beklentisiyle yapıldığını aktardı.

Erdoğan’ın aldığı oy oranını hatırlatan Öztürk, piyasaların şu anda mevcut hükümetin devam etme faktörünü fiyatladığını paylaştı.

“Holding ve Bankalardan Uzak Durun”

Borsada ikinci tur etkisiyle geri çekilmenin olacağını, artık Ortodoks politikalara dönüşün bir hayal olduğunu kaydetti. Bu varsayımdan dolayı holdingler ve bankalardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Erdoğan’ın ikinci turda galip gelme ihtimalinin yüksek olmasından dolayı bundan sonra bankacılık sektöründeki şirketlerden para kazanmanın kolay olmayacağının altını çizdi. Erdoğan’ın devam etmesi durumunda bankacılıktan çok umudu olmadığını, sektörün eski popülaritesini kaybedeceğini belirtti.

Hisselerde tabanların görüleceğini, daha sonra düzeltmenin olacağını söyleyen Öztürk, bu hisselerin 2-3 sene vade içinde para kazandırmayacağını ifade etti.

Sonuçlar Kime Yarayacak?

Kadirhan Öztürk, mevcut iktidarın devam etmesi durumunda çok büyük yenilik olmayacağını, aynı senaryonun sürmesi durumunda aşırı olumlu etkilenecek hisselerin olmadığını belirtti.

Türkiye’de ihracatçı şirketlerin her zaman orta ve uzun vadede iş yapacağını, ancak bunun tamamen dövizle ilgili olduğunu söyledi.

Pozitif Etkilenebilecek Hisseler

Siyasi etkilerden sıyrılmayı başaran hisselerden birinin gıda perakende sektöründen Migros’un (MGROS) ön planda olduğunu paylaştı. BIM’in ön plana çıkmadığını, bilançosunun zayıf olduğunu ve mevcut hükümetle problemler yaşadığını belirtti.

Gıda şirketindeki hisselerinin daralan ya da büyüyen ekonomide de seçilebileceğini vurguladı.

Ak Parti’nin mecliste çoğunluğu sağladığına dikkat çeken Öztürk, TOGG hikayesinin yeniden güçlendiğini aktardı. Mevcut hükümetin bu projeyi desteklediğini, bu nedenle Vestel’in (VESTL) de pozitif ayrışan şirketler arasında olduğunu paylaştı.

Türk Hava Yolları’nın da (THYAO) olumlu bir performans sergileyeceğini ifade eden Analist, şirketin Nisan ayında 6,5 milyon yolcu taşıdığını anımsattı. Geçen yılın aynı dönemine göre bu rakamı yüzde 30 artırmayı başardığını dile getirdi. Öztürk, THYAO için “2. çeyrekte gümbür gümbür bir bilanço geliyor.” dedi.

Tüpraş’ın (TUPRS) seçim sürecinden olumsuz etkilenebileceğini, fakat 3. ve 4. çeyrekte kendini gösterebilecek bir şirket olduğunu kaydetti.

Bu ortamda Emlak Konut GYO’nun (EKGYO) da tercih edilebileceğini, piyasadan pozitif ayrışan ve ucuz bir hisse olduğunu bildirdi.

Mavi Giyim’in de siyasi gerilimden etkilenmeyeceğini, yüzde 80 iç yüzde 20 dış taleple faaliyet gösteren bir şirket olduğunu belirtti. Şirketin sonuç ne olursa olsun diğer hisselere göre daha az etkileneceğini aktardı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın