Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Üretici Enflasyonundaki Yükseliş Mart’ta Yüzde 65’in Altına Düştü

Tüketici Fiyat Endeksi'nden (TÜFE) sonra piyasaların yakından takip ettiği günün bir diğer önemli ekonomik verisi üretici enflasyonu açıklandı. Detaylar haberde;
Üretici Enflasyonundaki Yükseliş Mart’ta Yüzde 65’in Altına Düştü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Yurt içinin önemli makroekonomik verileri arasında yer alan, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Mart ayı Yİ-ÜFE raporuna göre endeks aylık bazda yüzde 0,44, yıllık bazda ise yüzde 62,45 oranında arttı.

Yİ-ÜFE bir önceki yılın Aralık ayı ile kıyaslandığında yüzde 6,25, on iki aylık ortalamaya göreyse yüzde 113,73 oranında yükseldi.

Bugün TÜİK tarafından açıklanan bir diğer önemli veri ise Mart ayı TÜFE rakamı oldu. Mart ayında enflasyon da gerileyerek bir önceki aya göre yüzde 2,29, bir önceki yılın aynı dönemine göreyse yüzde 50,51 oranında arttı.

TÜİK’in geçen ay açıklanan Şubat ayı raporuna göre üretici enflasyonu yıllık bazda yüzde 76,61, aylık bazda ise yüzde 1,56 oranında artış kaydetmişti.

Yıllık Artışın En Çok Yaşandığı Sektör Su Temini Oldu

Yıllık değişimler incelendiğinde sanayinin dört sektöründe en yüksek artışın yüzde 95,48 ile su temininde olduğu görüldü.

GCM Yatırım Banner
Yİ-ÜFE Mart Ayı Yıllık Değişim Oranları
KAYNAK: TÜİK

Sanayinin geri kalan üç sektöründe sırasıyla elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 95,46, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 80,42, imalatta ise yüzde 55,19 oranında artış bildirildi.

Yıllık değişimlerde ana sanayi grupları incelendiğindeyse dayanıksız tüketim malında yüzde 85,23, enerjide yüzde 79,99, dayanıklı tüketim malında yüzde 54,84, sermaye malında yüzde 51,86 ve ara malında yüzde 46,96 artış olarak sıralandı.

Aylık Bazda Enerjide Düşüş Kaydedildi

Sanayinin dört sektöründeki aylık değişimlere bakıldığında yüzde 13,28 oranında elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında düşüş kaydedildi.

Yİ-ÜFE Mart Ayı Aylık Değişim Oranları
KAYNAK: TÜİK

Diğer sektörlerde ise madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,48, imalatta yüzde 2,02, ve su temininde yüzde 2,62 oranında artış olduğu raporlandı.

Ana sanayi gruplarındaki aylık değişimler incelendiğinde enerjide yüzde 9,32’lik azalma paylaşıldı. Diğer gruplarda ise ara malında yüzde 1,86, dayanıklı tüketim malında yüzde 2,03, dayanıksız tüketim malında yüzde 4,24 ve sermaye malında yüzde 1,28 artış görüldü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.