
Özellikle küresel makroekonomi, Çin ve gelişen piyasalar alanlarındaki analizleriyle tanınan Gavekal Research’ün CEO’su ve kurucusu Louis‑Vincent Gave, ABD varlıklarına ilişkin açıklamalarıyla dikkat çekti.
Son dönemde, Trump’ın ticaret politikalarının etkisi ve küresellelme karşıtı hareketlere atıfla ABD istisnacılığının sona erdiğini belirten uzmanlar arasına katıldı.
Hisse senedi piyasalarının ve doların uzun yıllar süren yüksek performansının ardından, ABD varlıklarından büyük bir çıkışın yolda olduğunu söyleyen Gave, emeklilik fonlarının ve kurumsal yatırımcıların küresel olarak ABD’ye aşırı ağırlık verdiklerini ve pozisyonlarını azaltmaları gerektiğini savundu.
Ancak bu aşırı ABD maruziyetinin büyük bir kısmının likit olmayan varlıklarda (özel borç ve öz sermaye, gayrimenkul veya risk sermayesi) yoğunlaşmasını, asıl sorunlardan biri olarak değerlendirdi.
Doların ömrü bitti mi?
Gave, rezerv para birimi olarak doların (DXY) sonunu öngörmese de bundan sonra ticaretin daha az kısmının dolarla yapılacağını tahmin etti.
Şu anda küresel ticaretteki büyümenin Çin ile Küresel Güney arasında ve bu ülkelere doğru olduğunu düşünen Gave, Çin ile Küresel Güney arasındaki bu ticaretin hangi para birimi üzerinden gerçekleşeceği sorulduğunda bunun Çin yuanı (CNYUSD) değil Hong Kong doları olacağını öne sürdü.
Çin’in kendi para biriminde bir balon oluşmasını önlemek için uluslararası ticarette Hong Kong dolarını (HKDUSD) kullanabileceğini aktaran ünlü isim, Hong Kong’da “muazzam bir likidite” gördü.
Yapay zekadan en çok kim kazanacak?
Yapay zekada kimin en çok para kazanabileceği sorulduğunda Gave gülerek, “Hiç kimse!” dedi.
“Çin bir odaya girdiğinde, kâr dışarı çıkar” diyerek yapay zekaya giriş engellerinin oluşturulması zor olduğu için kimsenin gerçekten kârlı çıkacağından emin olmadığını ekledi.
Tavsiyesi “Çinlilerle rekabet etmeyin” oldu.
Fakat yapay zekadan kısa vadede en çok fayda sağlayacak sektörün finans sektörü olduğunu, çünkü teknolojinin maliyetleri düşürebileceğini ve daha hızlı ve daha verimli işlemlere yol açabileceğini düşünüyor.
Dolayısıyla bundan sonra nereye yatırım yapacağı sorulduğunda Gave’in yanıtı Amerika değil, net bir şekilde Çin oldu.