Tahıl Koridoru Anlaşması’nın süresi dün itibarıyla sona ermiş, Rus tarafı ise anlaşmaya katılımını durdurduğunu açıklamıştı. Anlaşmanın sona ermesinin ardından Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy konuyu değerlendirdi.
Anadolu Ajansı (AA) muhabirine konuşan Ulusoy, tahıl koridoru sayesinde dünyanın hububat tedarikinde nefes aldığının altını çizdi.
22 Temmuz 2022’de imzalanan anlaşmanın daha önce üç kez uzatıldığını anımsatan Ulusoy, anlaşmanın başlarda dünya tahıl fiyatlarının dengelemesinde önemli etkisi olduğunu anlattı.
Kuzey yarım kürede hasadın sürdüğüne işaret eden Ulusoy, zamanlama olarak anlaşmanın dünyadaki fiyatlara etkisinin azaldığı bir dönemde bulunulduğunu vurguladı.
Savaş Bölgesindeki Ürünler Dünya Pazarına Girmeli
Tahıl koridorunun şu anda dünya fiyatlarına etkisinin yüzde 3 düzeyinde olduğunu kaydederek, bu dönemde koridorun uzatılmamasının dünya fiyatlarına çok etkilemeyeceğini ekledi. Ancak savaş bölgesindeki ürünlerin dünya pazarına girmesi için koridorun uzatılması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin anlaşmanın uzatılması kapsamında adımlar atması gerektiğini söyleyen Ulusoy, bunun dünya piyasası için olumlu etki yaracağına işaret etti.
2023’te dünyadaki tahıl üretiminin tüketim miktarının bir miktar gerisinde kalacağını dile getiren Ulusoy, devir stoku olduğu için üretimin tüketimi karşılamasında sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.
Tahıl kriziyle karşı karşıya kalınmayacağını vurgulayan Ulusoy, koridordaki sevkiyatların azalmaya başladığını ve Rusya’nın anlaşmadan çekilmeden de koridoru yavaşlattığını bildirdi.
Tahıl koridorunun zaten neredeyse durma noktasına fiilen geldiğini vurgulayarak, dünyada etkisini gösteren kuraklığın tahıl üretimi için de bir tehdit olduğunu aktardı.
Tahıl Anlaşması Dünya için Çok Önemli
Kısa vadede, yani 2023-2024 hasat döneminde küresel iklim değişikliğinin fiyatlara çok ters bir şekilde yansımayacağını dile getirdi. Küresel iklim değişikliğinin uzun vadede tahıl üretimini etkilememesi içinse çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Tahıl koridorunun bu zamana kadar Türkiye üzerinden yönetildiğini ifade eden Tezcan, anlaşmanın dünya için çok önemli olduğunu söyledi.
Türkiye’de bu sezon tahıl rekoltesinin yüksek olduğunun da bilgisini veren Tezcan, “Türkiye’nin koridora şu an ihtiyacı yok. Dünyada tahıl ticaretinin devam etmesi ve bu ticarette Ukrayna ve Rusya’nın yer alması için tahıl koridorunun devam etmesi lazım.” ifadelerini kullandı.
Anlaşmanın uzatılmaması durumunda öncelikle Ukrayna’nın, ardındansa Rusya’nın en fazla zararı görecek ülkeler olduğunu paylaştı. Ağustos’ta koridorun tekrar açılacağını tahmin ettiklerine işaret etti.
KAYNAK: AA