Rusya’nın Ukrayna saldırısı nedeniyle bir anda gündemimize oturan küresel gıda krizinde her gün yeni veriler ve çözüm arayışları geliyor. Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) tarafından yapılan paylaşımda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana küresel gıda fiyatları arttığı, 47 milyon insanın açlık riski altında olduğu belirtildi.
Gıda krizine karşı en savunmasız kesim olan çocukların, yeterli beslenebilmesi konusunun ele alınması gerektiğine dikkat çekildi. Akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki artışla birlikte gıda arzında yaşanan düşüş, çok ciddi bir krizin kapıya dayanmasına sebep oldu.
IRC Sağlık Birimi Başkanı ve kıdemli direktör Mesfin Teklu, halihazırda ciddi düzeyde açlık ve akut yetersiz beslenme ile karşı karşıya olan ülkelerde, artan gıda fiyatlarının yıkıcı sonuçları olacağını söyledi.
Kenya ve Somali’nin buğday ithalatının yaklaşık yüzde 80’inin Ukrayna ve Rusya’dan, Etiyopya’nın ise yüzde 80’inini bu ülkelerden yaptığını hatırlattı. Mevcut durumda zaten kötü olan durumun, savaş etkisiyle daha da bozulduğunun altını çizdi.
Doğu Afrika’da 20 Milyon İnsan Açlık Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Suriye’de ekmek fiyatlarının ikiye katlandığını, Afganistan’da kuraklık, güvensizlik ve uluslararası geri çekilmenin kitlesel açlığa ve yetersiz beslenmeye neden olduğunu, Doğu Afrika’da 20 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
Ailelerin yüzde 95’inin yeterli yiyeceğe ulaşamadığını, Ukrayna savaşı devam ettikçe küresel krizin daha da kötüleşeceğini belirtti.
Bu durumun daha kötüye gitmemesi için ilk olarak üretimin artırılması, ikinci olarak israf artışlarının önlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
“İnsani krizler için esnek, uzun vadeli finansman sağlamalıyız.” diyen Teklu, bağışçıların Birleşmiş Milletler sisteminin, ulusal hükümetlerin ve ön saflardaki uygulayıcıların hayat kurtarmak için derhal birlikte çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.