Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ulaştırma Bakanı: En Katma Değerli İhracat Mühendis İhracıdır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tartışma yaratan "mühendis ihraç eden ülke haline geldik" yorumunu yineleyerek gerekçelerini açıkladı. İşte öne çıkanlar;
Ulaştırma Bakanı: En Katma Değerli İhracat Mühendis İhracıdır
HABER GİRİŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk TV’de Açık ve Net programına konuk oldu. Birçok soruya yanıt veren Karaismailoğlu, kısa süre önce yaptığı ve tartışma yaratan mühendis ihracı yorumlarıyla dikkat çekti.

Bakan Karaismailoğlu, geçen hafta Kars Gençlik Merkezi’nde üniversite öğrencileriyle bir araya gelmiş ve buradaki söyleşide “Bugün teknoloji açısından, mühendis ihraç eden ülke haline geldik. Bu yaptığımız işlerde kazandığımız bilgi, beceri ve tecrübe sayesinde oldu.” demişti.

Twitter’da gündem olan konuya platformda birçok kişi tepki göstermiş, mühendislerin ülkenin durumundan dolayı yurt dışına gittikleri belirtilmişti.

Karaismailoğlu, dün akşam katıldığı programda sunucunun “Zaten yurt dışına beyin göçü çok fazla şimdi bir de bunu böyle mi bahane ediyorlar? Mühendis ihraç ediyoruz diye eleştirildiniz. Böyle mi dediniz?” sorusunu yanıtladı.

Yanıtına bunu önce mühendis ve mühendisliğin ne olduğunu bilen insanlara anlatmanın gerekliliğini belirterek başlayan Ulaştırma Bakanı, lafı anlamak istediği gibi anlayan bir kitle olduğunu söyledi.

Son 20 yıldır yapılan işlerde çok büyük bir mühendislik altyapısı oluştuğunu dile getiren Karaismailoğlu, Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve hızlı trenler gibi örnekler gösterdi.

GCM Yatırım Banner

Bunların artık Türk firmalarıyla, mühendisleriyle yapılır hale geldiğinin üzerini çizen Ulaştırma Bakanı, 20 yıl önce yabancı mühendislik çözümlerinin kullanıldığını aktardı. 20 yıldır yapılan çalışmalarla dünyanın her tarafında Türk mühendislerinin aranır hale geldiğini ekledi.

Karaismalioğlu, sunucunun “çok var mı Türkiye’deki mühendislik birikimini böyle dünyaya götürüyoruz diyebileceğimiz kadar gurur duyacağımız bir durum yoksa biraz abartıyor musunuz mühendisleri gururlandırmak için” şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Tabi ki yok olur mu? Ben mühendisim sonuçta. 26 yıldır bu işlerle uğraşıyorum. Tabi ki gurur duyuyorum. Mesleğin ilk yılları yabancılarla çalıştım, orda yaşadığımız sıkıntıları ben çok iyi biliyorum.” Ancak bugün tamamen Türk mühendislerin, Türk müteahhitlerin ve kamuda da çok yetişmiş mühendislerin olduğunu savundu.

“Dünyadaki en katma değerli ihracat kilogramı olmayan ihracattır” diyen Bakan, mühendislik ihraç etmenin, yazılım ihraç etmenin, fikir danışmanlık ihraç etmenin çok kıymetli işler olduğunu söyledi.

Sonuç olarak Ulaştırma Bakanı bunun Türk mühendislerinin ülkedeki şartlardan memnun olmadıkları için diğer ülkelere göç etmeleriyle aynı şey olmadığını ve mühendis ithal eden bir ülkeden ihraç eden bir ülke haline gelmenin başarıyı temsil ettiğini söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın