Ukrayna’nın tahıl ihracatında önemli bir geçiş noktası olan Tuna limanlarında kapasite sorunları yaşanıyor. Ticaret kaynakları ve analistlere göre Ukrayna limanlarına ulaşmak için Sulina Kanalı açıklarında 50 ila 70 gemi bekliyor. Pilot eksikliği ve yakıt gibi diğer yüklerin tahıl sevkiyatlarına göre önceliklendirilmesi, ihracat sürecini yavaşlatıyor.
kolayca yatırım yapın
Rusya’nın saldırıları nedeniyle Karadeniz’deki ve savaş öncesinde Ukrayna’nın tahıl ihracatının yaklaşık yüzde 90’ını gerçekleştiren limanların kullanılamaması, sevkiyatların bir bölümünün daha düşük kapasiteli Tuna limanlarına yönelmesine neden oldu. Buna ek olarak hava saldırısı alarmı verildiğinde liman operasyonlarının tamamen durması da gecikmeleri artırıyor.
Danışmanlık şirketi ASAP Agri, 25 Ağustos itibarıyla Sulina Kanalı’nda 50’den fazla geminin beklediğini, Ukrayna’nın Tuna limanlarına ise günde yalnızca 5-7 geminin ilerleyebildiğini bildirdi. Her günlük gecikmenin gemi başına 8 bin dolara kadar maliyet oluşturabileceği belirtildi.
Avalon Shipping Operasyon Müdürü Katerina Kononenko ise bekleyen gemi sayısının yaklaşık 70’e ulaştığı ve kanalın mevcut kapasitesinin günde yalnızca 2-3 gemi seviyesine kadar gerilediğini söyledi. Kötü hava koşulları nedeniyle kanalın yaklaşık iki gün kapanmasının da beklendiği aktarıldı.
Ukrayna’nın Tuna üzerinden tahıl ihracat kapasitesi 2022-2023 döneminde aylık 2,5 milyon tona kadar çıkmıştı. Ancak mevcut sevkiyatlar bu seviyenin oldukça altında. Ukrayna Tarım Bakanlığı verilerine göre ülke, 1-21 Ağustos döneminde 539 bin ton tahıl ihraç etti. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1,73 milyon tondu.
Bununla birlikte Tuna hattındaki sevkiyatlarda son dönemde toparlanma görülüyor. Ukrayna Devlet Demiryolları, Ağustos ayında Tuna limanlarına taşınan tahıl miktarının Temmuz ayının 11 katına çıktığını açıkladı.