Ukrayna’nın en zengin ismi Rinat Akhmetov’dan Mariupol için yeniden inşa sözü geldi. Akhmetov, Reuters’in sorularını yazılı olarak yanıtladı.
Mariupol’de küresel olarak rekabet edeceğini söylediği iki büyük çelik fabrikasına sahip olan Akhmetov, iş imparatorluğunun Ukrayna’nın doğusunda sekiz yıldır devam eden çatışmalarla paramparça olduğunu görse de meydan okumaya devam etti.
Ukrayna askerlerinin yedi haftalık bombardımanla çorak araziye dönüşen Azak Denizi şehrini savunacağından emin olduğunu belirtti.Ancak şimdilik Ukrayna’nın en büyük çelik üreticisi olan Metinvest şirketi, tedarik sözleşmelerini yerine getiremeyeceğini açıkladı. Bununla birlikte Akhmetov’un finasal ve endüstriyel SCM Grubu borç yükümlülüklerini yerine getirirken özel elektrik üreticisi DTEK alacaklılarla yaptığı bir anlaşmada borçlarının ödemesini optimize etti.
Akhmetov, yazılı açıklamasında; “Mariupol küresel bir trajedi ve küresel bir kahramanlık örneğidir. Benim için Mariupol bir Ukrayna şehri olmuştur ve her zaman öyle kalacaktır” dedi.
Mariupol’deki demir ve çelik fabrikalarını yöneten Metinvest yöneticileriyle günlük temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Cuma günü, Metinvest asla Rus işgali altında çalışmayacağını ve Mariupol kuşatmasının Ukrayna’nın metalurji üretim kapasitesinin üçte birinden fazlasını devre dışı bıraktığını duyurdu.
Hem işi hem de Mariupol’e ilişkin planlarını şu sözlerle açıkladı:
“Hedefim Ukrayna’nın olan bir Mariupol’a geri dönmek ve Mariupol tarafından üretilen çeliğin küresel pazarlarda daha önce olduğu gibi rekabet edebilmesi için yeni üretim planlarımızı uygulamak.”
Aynı zamanda ülkenin en büyük özel işletmesi olarak SCM’nin Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşasında kilit bir rol oynayacağından emin olduğunu dile getirdi. Yetkililere atıfta bulunarak savaşın verdiği zararın 1 trilyon dolara ulaştığını ekledi.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Batı Avrupa’nın yeniden inşasına yardımcı olan ABD yardım projesine işaret eden milyarder iş insanı, Ukrayna için bir Marshall Planına ihtiyaç duyulacağının altını çizdi.
Uzun zamandır Ukrayna’nın en zengin adamı olan Akhmetov, Rusya’nın Karadeniz yarımadasındaki Kırım’ı ilhak ettiği ve Ukrayna’nın iki doğu bölgesi Donetsk ve Luhansk’ın Kiev’den bağımsızlığını ilan ettiği 2014’ten bu yana iş imparatorluğunun küçüldüğünü gördü.
Ahmetov da bu duruma atıfla; “Bizim için 2014’te savaş çıktı. Hem Kırım’da hem de geçici olarak işgal edilen Donbas bölgesinde tüm varlıklarımızı kaybettik. İşlerimizi kaybettik ama bu bizi daha da sertleştirdi ve güçlendirdi” dedi.
Forbes dergisine göre Ahmetov’un 2013 yılındaki net serveti 15,4 milyar dolarken şu anda 3,9 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.