Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ukrayna’nın Çöken Ekonomiye Çözümü Devalüasyon Oldu!

24 Şubat’tan bu yana işgal altında olan Ukrayna, para birimini yüzde 25 oranında devalüe etti. Ukrayna Merkez Bankası'nın açıklamaları dikkat çekti.
Ukrayna’nın Çöken Ekonomiye Çözümü Devalüasyon Oldu!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ülkenin Rusya ile savaşının artan ekonomik etkisiyle mücadelede alınan kararla, Ukrayna grivnası ABD doları karşısında yüzde 25 oranında devalüe edildi.

Buna göre yeni grivna kuru, yaklaşık beş ay önce Rusya’nın işgalinin başlangıcında belirlenen 29,25’e kıyasla dolar karşısında 36,5686 olarak belirlendi. Kararın arkasında, savaş sırasında Ukrayna’nın temel parametrelerindeki kaymanın ve dolardaki güçlenmenin olduğu vurgulandı.

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), devalüasyonla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bu adım, Ukraynalı üreticilerin rekabet gücünü artıracak, farklı işletme ve hane grupları için döviz kuru koşullarını birleştirecek ve savaş sırasında ekonominin direncini destekleyecektir.”

NBU Başkanı Kyrylo Shevchenko, savaşın başlangıcında Grivna kurunu 29,25 UAH/USD olarak sabitlemenin, finansal sistemin istikrarlı işleyişini sağlamaya yardım ettiğini söyledi.

Ancak yaklaşık 5 aydır süren savaşın, hem Ukrayna hem küresel ekonomilerde önemli değişiklikler yarattığını ve bu nedenle sabitlenen para biriminin önemini yitirdiğini aktardı. Dolayısıyla NBU’nun resmi döviz kurunda değişiklik yapmaya karar verdiğini ekledi.

GCM Yatırım Banner

Shevchenko’ya göre döviz kurunun yeni seviyesi, ekonominin dayanak noktası olacak ve belirsizlik zamanlarında ekonomiyi daha dayanıklı hale getirecek.

Döviz kurunu sabit tutmak, NBU’nun enflasyon dinamikleri üzerinde kontrolünü sürdürmesini ve finansal sistemin kesintisiz işleyişini desteklemesini sağlayacak. NBU Başkanı, bunun ekonominin istikrarlı işleyişi için kilit koşul olduğunun altını çizdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.