Avrupa Komisyonu, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’nın Avrupa Birliği (AB) üyelik başvurusu hakkında değerlendirmelerini açıkladı. Bugün yapılan görüşmeler neticesinde, AB’ye katılmak için; siyasi ve ekonomik kriterler ile AB üyeliğinin yükümlülüklerini üstlenme kabiliyeti olmak üzere 3 kriterin önemine dikkat çekildi.
Ukrayna’nın AB’ye aday ülke olmayı hak ettiği açıklanırken, Moldova’ya da adaylık statüsü verilebileceği söylendi. Gürcistan’ın adaylığının ise daha sonra yeniden değerlendirileceği açıklandı.
Komisyonun, Ukrayna’nın genel olarak demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ve azınlıklara saygıyı garanti eden kurumların istikrarına ulaşmada ilerlediğini tespit ettiği belirtildi.
Birçok konuda AB kriterlerinin önemli unsurlarına kademeli olarak yaklaştığı bildirilen açıklamada, “Bu temelde Komisyon, Ukrayna’ya AB’ye üye olma perspektifinin verilmesini tavsiye etmektedir. Bir dizi alanda adımlar atıldığı anlayışıyla aday statüsü verilmelidir.” ifadesine yer verildi.
Ukrayna AB Konusunda Kararlılığını Açıkça Gösterdi
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, söz konusu üç ülkenin AB’ye katılma konusunda güçlü ve meşru özlem paylaştığını, bugün ise onlara açık bir destek sinyali yolladıklarını ifade etti.
Ukrayna’nın Avrupa değerlerine ve standartlarına uygun yaşama kararlılığını açıkça gösterdiğinin altını çizdi.
Bunu ise Avrupa değerleri ve standartlarını sağlam bir şekilde koruyarak, AB’ye katılmak için izlemeleri gereken yolu belirleyerek yaptıklarını söyledi. Konuşmasında “Komisyonun görüşleri, ilişkilerimizde bir dönüm noktasına işaret ediyor. Gerçekten de bu, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan halkı için tarihi bir gün.” ifadesini kullandı.
Moldova liderlerinin ekonomik reformlar ve yolsuzlukla mücadele konusundaki kararlılıklarını sürdürmeleri koşuluyla, adaylık için gerekli şartları karşılayabilecek potansiyele sahip olduğuna inandıklarını kaydetti.
Bugün alınan kararın 23-24 Haziran tarihlerinde düzenlenecek olan Avrupa Konseyi Zirvesi’nden sonra resmileşeceğini açıkladı.
Gürcistan’ın durumunun biraz farklı olduğunu belirten Leyen, bu konunun daha sonra değerlendirilmesini tavsiye ederek, yapısal reformlar ve AB yolu için kesin bir yol belirlemek üzere siyasi olarak bir araya gelmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.