Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ukrayna ve Moldova’ya AB Üyeliği için Adaylık Veriliyor

Avrupa Komisyonu, Ukrayna ve Moldova’nın birçok alanda ilerleme kaydettiği sonucuna vararak, adaylık statüsü verilmesi konusunda fikir birliğine vardı.
Ukrayna ve Moldova’ya AB Üyeliği için Adaylık Veriliyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Avrupa Komisyonu, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’nın Avrupa Birliği (AB) üyelik başvurusu hakkında değerlendirmelerini açıkladı. Bugün yapılan görüşmeler neticesinde, AB’ye katılmak için; siyasi ve ekonomik kriterler ile AB üyeliğinin yükümlülüklerini üstlenme kabiliyeti olmak üzere 3 kriterin önemine dikkat çekildi.

Ukrayna’nın AB’ye aday ülke olmayı hak ettiği açıklanırken, Moldova’ya da adaylık statüsü verilebileceği söylendi. Gürcistan’ın adaylığının ise daha sonra yeniden değerlendirileceği açıklandı.

Komisyonun, Ukrayna’nın genel olarak demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ve azınlıklara saygıyı garanti eden kurumların istikrarına ulaşmada ilerlediğini tespit ettiği belirtildi.

Birçok konuda AB kriterlerinin önemli unsurlarına kademeli olarak yaklaştığı bildirilen açıklamada, “Bu temelde Komisyon, Ukrayna’ya AB’ye üye olma perspektifinin verilmesini tavsiye etmektedir. Bir dizi alanda adımlar atıldığı anlayışıyla aday statüsü verilmelidir.” ifadesine yer verildi.

Ukrayna AB Konusunda Kararlılığını Açıkça Gösterdi

Ukrayna AB Konusunda Kararlılığını Açıkça Gösterdi
Kaynak: Twitter

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, söz konusu üç ülkenin AB’ye katılma konusunda güçlü ve meşru özlem paylaştığını, bugün ise onlara açık bir destek sinyali yolladıklarını ifade etti.

Ukrayna’nın Avrupa değerlerine ve standartlarına uygun yaşama kararlılığını açıkça gösterdiğinin altını çizdi.

Bunu ise Avrupa değerleri ve standartlarını sağlam bir şekilde koruyarak, AB’ye katılmak için izlemeleri gereken yolu belirleyerek yaptıklarını söyledi. Konuşmasında “Komisyonun görüşleri, ilişkilerimizde bir dönüm noktasına işaret ediyor. Gerçekten de bu, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan halkı için tarihi bir gün.” ifadesini kullandı.

Moldova liderlerinin ekonomik reformlar ve yolsuzlukla mücadele konusundaki kararlılıklarını sürdürmeleri koşuluyla, adaylık için gerekli şartları karşılayabilecek potansiyele sahip olduğuna inandıklarını kaydetti.

Bugün alınan kararın 23-24 Haziran tarihlerinde düzenlenecek olan Avrupa Konseyi Zirvesi’nden sonra resmileşeceğini açıkladı.

Gürcistan’ın durumunun biraz farklı olduğunu belirten Leyen, bu konunun daha sonra değerlendirilmesini tavsiye ederek, yapısal reformlar ve AB yolu için kesin bir yol belirlemek üzere siyasi olarak bir araya gelmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın