Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ukrayna Tahıl İhracatını Polonya ve Romanya Üzerinden Yapabilir

Küresel gıda krizine dair endişeler artarken, Ukrayna atıl durumda duran tahıllarını ihraç etmek için yeni yollar geliştiriyor.
Ukrayna Tahıl İhracatını Polonya ve Romanya Üzerinden Yapabilir
HABER GİRİŞ

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın etkileri çok geniş bir alanda hissediliyor. Bu etkilerden birisi ise küresel gıda fiyatlarındaki artış oldu. Bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle Ukrayna’da tonlarca tahılın depolarda kaldığı biliniyor.

Bunun için yeni yol arayışları var ancak tedarik zincirinin darboğazlar ile karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. Ukrayna Dışişleri bakan yardımcısı Dmytro Senik, Ukrayna’nın tahıl ihraç etmek ve küresel bir gıda krizini önlemek için Polonya ve Romanya üzerinden iki yol oluşturduğunu, ancak darboğazların tedarik zincirini yavaşlattığını söyledi.

Dmytro Senik, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Kiev’in Karadeniz üzerinden tahıl ihracatını durdurması, yaygın kıtlıklara ve fiyatların yükselmesine neden olması nedeniyle küresel gıda güvenliğinin risk altında olduğunu söyledi.

Ukrayna dünyanın dördüncü en büyük tahıl ihracatçısı ve elindeki topraklarda depolanan ve karayolu, nehir ve demiryolu yoluyla ihraç etmeye çalıştığı yaklaşık 30 milyon ton tahıl olduğunu söylüyor.

Senik, Ukrayna’nın Baltık ülkeleriyle gıda ihracatı için üçüncü bir koridor eklemek için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Bu yollardan ne kadar tahılın taşındığı veya taşınacağı konusunda ayrıntı vermekten kaçındı.

GCM Yatırım Banner

Bakan yardımcısı, “Bu yollar mükemmel değil çünkü belirli darboğazlar yaratıyor, ancak bu yolları geliştirmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.” diye konuştu.

Tahıl Çok Fazla ve Tedarikte Darboğaz Endişesi Var

Ukrayna’nın demiryolu sistemleri dahil olmak üzere, komşuları üzerinden tahıl ihracatını pek çok farklı yol ile aktarmayı planlıyor. Çok fazla tahıl olması ve yetersiz depolama nedeniyle tedarik zincirinin etkin bir şekilde işletilmesi gerektiği belirtiliyor.

Tahılın Romanya’ya yeniden yönlendirilmesi, Tuna nehri üzerindeki limanlara demiryolu ile nakliyeyi ve Köstence limanına doğru yelken açmak için yüklerin mavnalara yüklenmesini gerektiriyor. Bunun karmaşık ve maliyetli bir süreç olduğu ifade ediliyor.

Savaşı özel bir askeri operasyon olarak nitelendiren ve sivil ve tarımsal hedefleri vurduğunu reddeden Rusya, gıda ihracatındaki düşüş ve artan küresel fiyatlar için Batı’nın yaptırımlarını ve deniz mayınlarını neden gösteriyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.