Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık raporunu yayımladı. Raporda yer alan verilere göre grubun ham petrol üretimi, bir önceki aya göre 570 bin varil artarak 28 milyon 560 bin varile yükseldi. Bununla birlikte küresel petrol üretimindeki payı yüzde 28,7’ye çıktı.
Üretimin en fazla arttığı ülkeler Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) olurken, en fazla düşüş Libya, Nijerya ve Kongo’da gerçekleşti. Suudi Arabistan’da günlük üretim 54 bin varil, Kuveyt’te 25 bin varil ve BAE’de 23 bin varil arttı.
Söz konusu dönemde OPEC dışı ülkelerde günlük petrol üretimi ise 320 bin varil artışla, 71 milyon 100 bin varil oldu. Küresel petrol arzı Mart’ta 370 bin varil artışla 99 milyon 660 bin varil açıklandı.
Ham petrol fiyatlarının Mart ayında art arda üç aydır yükseldiği belirtildi. Doğu Avrupa’daki gerilimler ve bunun ticarette yaratacağı bozulmalar nedeniyle büyük petrol arzı kıtlığına yol açabileceğine dair endişeler dile getirildi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle dünya geneli için petrol arz ve talebinde düşüş olacağı tahmin edildi. Bu doğrultuda günlük küresel petrol talebi tahmini 4 milyon 200 bin varilden 3 milyon 700 bin varile düşürüldü. Bu değişimler ile küresel petrol talebinin bu yıl günlük 100 milyon 500 bin varil olması öngörüldü.
Açıklamada, “Jeopolitik gelişmelerin küresel büyüme üzerindeki etkileri ve Çin’de Omicron varyantına bağlı vakalardaki artış nedeniyle petrol talebi artışı öngörüleri aşağı yönlü revize edildi” ifadesine yer verildi.
Raporda dünya ekonomisi için 2022 büyüme beklentisi yüzde 4,2’den yüzde 3,9’a düşürüldü.