Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ukrayna Ağustos’ta Tarımsal Ürün İhracatını Yüzde 16 Artırdı

Ukrayna Tarımsal İşletme Kulübü, ülkenin tarımsal ürün ihracatının Ağustos'ta bir önceki aya göre artış gösterdiğini ifade etti. Detaylar haberde;
Ukrayna Ağustos’ta Tarımsal Ürün İhracatını Yüzde 16 Artırdı
HABER GİRİŞ

Ukrayna Tarımsal İşletme Kulübü (UCAB), ülkenin tarımsal ihracatına ilişkin son verileri paylaştı. Tarımsal ürün ihracatının Ağustos 2023’te bir önceki aya göre yüzde 16 artarak 4,3 milyon tona çıktığını duyurdu.

Nehir altyapısının bozulması ve Tuna Nehri’ndeki su seviyesinin düşmesinin yanı sıra, Ukrayna’nın bazı önemli ihracat ürünlerinin komşu ülkelere ihracatının yasaklanmasına ve genel olarak deniz ihracatının olmamasına rağmen önemli bir büyüme sağlandığı belirtildi.

Tuna Nehri üzerindeki nehir limanlarının, Ağustos ayında tüm tarımsal ihracatın yüzde 4’ünün dış pazarlara gitmesini sağlayan en verimli ulaşım kanalı olmaya devam ettiği bilgisi verildi.

Tahıl Ürünleri İhracatında Artış

Tahıl ürünleri ihracatının Ağustos ayında Temmuz ayına kıyasla yüzde 2 artarak 2,3 milyon tona ulaştığını belirten UCAB, bu ürünlerin yüzde 52’sinin buğday, yüzde 39’unun mısır ve yüzde 9’unun arpa olduğunu ifade etti.

Ukrayna demiryolu operatörü Ukrzaliznytsia, Ağustos ayında Ukrayna’da demiryolu ile tahıl taşımacılığının 1,6 milyon tonu aştığını ve geçen ay trafik hacmi bakımından önde gelen yüklerden biri olduğunu duyurdu.

GCM Yatırım Banner

Tahıl yüklerinin yurt içi demiryolu taşımacılığı yüzde 56 artışla 744.300 tona ulaşırken, ihracat taşımacılığı yüzde 45,3 düşüşle 875.800 tona geriledi. Ukrzaliznytsia bu düşüşü liman operasyonlarının ablukaya alınmasına bağladı.

UCAB, ayrıca dış pazarlara yapılan yağlı tohum sevkiyatının 2,3 kat artarak 755.400 tona ulaştığını ve bunun yüzde 94’ünün kolza tohumundan, yüzde 4’ünün soya fasulyesinden ve yüzde 1’inin ayçiçeği tohumundan oluştuğunu açıkladı.

Ağustos 2023’te Ukrayna’nın tarımsal ihracatında bitkisel yağlardan elde edilen ekstraksiyon sonrası küspenin payının yüzde 15 artarak 367.300 tona yükseldiği; Ağustos ayında bitkisel yağ sevkiyatlarının hacminin değişmeyerek 548.900 tonda kaldığı bilgisi verildi.

UCAB analistlerine göre, yağlı tohum hasat döneminin sona ermesi ve aktif olarak ihraç edilmesi nedeniyle Ağustos ayındaki en büyük değişiklikler yağlı tohum ihracatında gözlendi.

15 Eylül’e İşaret Edildi

Açıklamada, “Önümüzdeki ay Ukrayna ihracatındaki diğer eğilimleri belirlemek açısından önemli, çünkü 15 Eylül 2023’te dört önemli pozisyonun komşu ülkelere ihracat yasağının sona ermesi gerekiyor. Bu kısıtlamanın kaldırılması Ukrayna ihracatıyla ilgili durumu önemli ölçüde iyileştirecek ve tüm Ukrayna tarım sektörü bunu umuyor.” ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Komisyonu, 5 Haziran’da Ukrayna’dan Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya’ya buğday, mısır, kolza tohumu ve ayçiçeği olmak üzere dört ürünün ihracatına getirilen yasağın 15 Eylül‘e kadar uzatılmasına karar vermişti.

Ukrayna uzun yıllardır tahıl ve diğer tarım ürünlerinin çoğunu Karadeniz’deki limanları üzerinden ihraç ediyordu. Ancak ülke topraklarında askeri operasyonun başlamasının ardından limanların çalışması ciddi şekilde kısıtlandı. İhracat akışları büyük ölçüde Avrupa’ya yönlendirildi. Ukrayna tarım ürünleri, Ukrayna’ya komşu AB ülkelerinde büyük miktarlarda birikmeye başladı ve bu da yerel çiftçiler arasında hoşnutsuzluğa neden oldu.

Polonya, Bulgaristan, Macaristan, Slovakya ve Romanya’daki tarım sektörleri en çok zarar gören sektörler oldu. Bu çerçevede Litvanya, Ukrayna tarım ürünlerinin Klaipeda ve Baltık ülkelerindeki diğer limanlar üzerinden ihraç edilmesi fikrini destekliyor ancak bu rotanın dezavantajının, ürünlerin limanlara taşınmasının yüksek maliyeti olduğuna dikkat çekiliyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.