Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Ticaret Temsilcisi Taras Kachka, Ukrayna tarım ürünlerine uygulanan yasağı kaldırmayı reddetmeleri nedeniyle Polonya, Macaristan ve Slovakya‘ya karşı Dünya Ticaret Örgütü nezdinde dava açılacağını duyurdu.
kolayca yatırım yapın
Kachka, “Bu gerçeklerin yasal olarak yanlış olduğunun kanıtlanması önemlidir. Bu nedenle 18 Eylül itibarıyla yasal işlemleri başlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Temsilci, Avrupa Komisyonu’nun kısıtlamaları kaldırma kararının ardından Polonya, Macaristan ve Slovakya’nın Ukrayna tahılına uyguladığı tek taraflı yasaklar hakkında yorumlarda bulundu
“Brüksel’e Karşı Açık Meydan Okuma”
Ukrayna açısından Macaristan ve Polonya’nın bu tedbirlerinin Avrupa Komisyonu’na karşı tam bir güvensizliğin ifadesi olduğunu vurguladı.
Söz konusu üç ülkenin Brüksel’e karşı açık meydan okumasının sadece AB için bir iç mesele olmadığını, aynı zamanda en büyük sistemik endişeyi de gündeme getirdiğini söyledi: Brüksel, AB adına açıklama yaptığında uluslararası ticaret ortaklarının güvenip güvenemeyeceği.
Kachka, “Uzun yıllardır, tüm AB için ticaret müzakerecisi ve ticaret politikası kurumu olan Avrupa Komisyonu oldu. Biz de bu temelde çalışıyorduk.” derken sözlerini şöyle sürdürdü: “Budapeşte ve Varşova’nın, AB kurumlarının ticaret politikasındaki konumunu göz ardı eden sistematik yaklaşımının AB için genel olarak sorun olacağını düşünüyorum. Çünkü orada birlik yok.”
Tüm dünyanın, AB’deki üye devletlerin ticaret ortaklarına ve kendi birliklerine karşı nasıl davrandıklarını görmesi gerektiğini düşündüğünü, çünkü bu durumun diğer ülkeleri de etkileyebileceğini dile getirdi.
Slovakya, AB’nin dört tür tahıla yönelik önceki yasağını genişletirken, Polonya hafta sonu Ukrayna unu ve yemine ek yasaklar getirdi. Kachka, Macaristan’ın daha da ileri giderek et de dahil olmak üzere daha önce tartışılmayan 25 ürünü daha yasakladığı bilgisini verdi.
Kachka, “Macaristan’ın burada Ukrayna ile ticareti bloke etmek ve aynı zamanda Brüksel’i tamamen göz ardı etmek istediğine dair siyasi bir açıklama yaptığını düşünüyorum. Ve bu yüzden bunun Budapeşte’den iki tarafa karşı çok cesur bir hareket olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Polonya’nın Tedbirleri Önemli Bir Sorun”
Kachka, Ukrayna’nın ülkeye çok fazla sığır eti veya domuz eti ihraç etmediği göz önüne alındığında, Macaristan’ın ek yasaklarının çoğunlukla sembolik olduğunu ancak Polonya’nın tedbirlerinin Ukrayna ihracatının önemli bir bölümünü etkileyeceğini söyledi.
Varşova’nın bu ek yasakları kaldırmadığı takdirde ek ürünlere misilleme yapmak zorunda kalacaklarını ve Polonya’dan meyve ve sebze ithalatını yasaklayacaklarını belirtti.
Avrupa Komisyonu, 2 Mayıs’ta Ukrayna buğdayı, mısır, kolza tohumu ve ayçiçeği tohumlarının Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya’ya ihracatını yasaklamış, 5 Haziran’da ise yasağın 15 Eylül’e kadar uzatılmasına karar vermişti.
AB, Ukrayna’nın komşu ülkelere ihracat kontrollerini güçlendirmek için adımlar atacağına söz vermesinin ardından 15 Eylül’de yasağın kaldırılmasına izin verdi. Aynı gün Polonya, Macaristan ve Slovakya, Ukrayna tarım ürünlerinin ithalatına tek taraflı yasaklar getirdi. Polonya, buğday, kolza tohumu, ayçiçeği ve mısırın yanı sıra kolza küspesi, mısır kepeği, buğday unu ve türevlerinin ithalatını yasaklarken Macaristan listeyi 25 maddeye çıkardı.